Veelgestelde vragen

Dit is waarom je niet zomaar elke foto kan gebruiken op je website of social media

Ons team staat klaar om je te helpen

Liever even bellen? Geen probleem!

Onlangs verscheen het opmerkelijke nieuws dat de Instagram foto van een Brits model ongevraagd was gebruikt voor een campagne in Spanje. Oorspronkelijke foto’s van diverse mensen op Instagram zijn, zonder toestemming van hen, door een illustrator na-gemaakt voor een campagneposter. Het zonder toestemming gebruiken van iemands foto of afbeelding kan strafbaar zijn. Wat zijn de regels met betrekking tot het gebruiken van andermans foto’s? Onze marketing specialist heeft een achtergrond in ‘Beeldrecht’ en vertelt je er alles over. Lees het in dit artikel.

Dit ging er fout tijdens de campagne in spanje

De diversiteits- en body positivity campagne vanuit de overheid in Spanje viel niet overal in goede aard. Zo was er veel te zeggen over de afbeelding zelf, en bleek later dat de illustrator niet helemaal rekening had gehouden met de regels. Als content maker is het belangrijk om te weten met welke regels en wetgeving je te maken hebt. Zo zijn er namelijk ook diverse mediawetten, beeldrecht, portretrecht en auteursrecht. De illustrator van de poster die door heel Spanje groots te zien was, was hier duidelijk niet van op de hoogte. Zij heeft geheel ongevraagd andermans foto’s van social media hergebruikt en aangepast en deze vervolgens gebruikt voor haar afbeelding. Op de poster zijn diverse vrouwen te zien die digitaal zijn ‘na-geschilderd’ en bewerkt. Een van deze vrouwen is brits model, Sian Green-Lord. Zij heeft een prothesebeen en de illustrator heeft dit aangepast naar een echt been, en dat nog wel voor een diversiteitscampagne. Het model was ‘not-amused’ en de maker van de poster heeft inmiddels haar excuses aangeboden en vertelt dat ze in tijdnood zat. Het bedrijf achter de campagne zelf was hiervan niet op de hoogte. (bron: Nu.nl). Hoe hoog de nood ook is, zelfs een foto van social media mag je niet zomaar gebruiken. Het is daarom altijd belangrijk om te controleren waar iemand een afbeelding vandaan heeft en óf dit geheel rechtenvrij is gebruikt. Dit heeft te maken met auteursrecht. Wat auteursrecht betekent? Lees vooral verder.

Wat betekent auteursrecht?

Ondanks dat het heel verleidelijk lijkt, kun je helaas niet zomaar elke foto van het internet plukken en (her)gebruiken. Je hebt namelijk te maken met regels en wetgeving zoals auteursrecht. Auteursrecht geldt voor alles wat we als ‘werk’ kunnen bestempelen. Dit klinkt wellicht heel vaag en breed, maar het is belangrijk om hier altijd goed bij stil te staan. Je hebt namelijk niet zomaar het recht om zoiets te verveelvoudigen, kopiëren OF wijzigen. Dit laatste geval is dus onlangs gebeurd tijdens een campagne vanuit de overheid van Spanje. Als maker is auteursrecht heel fijn omdat je hiermee kunt verbieden dat andere zomaar gebruik maken van jouw werk zonder toestemming. Vroeger gebruikte men nog het © tekentje, maar inmiddels is dit niet meer nodig en is auteursrecht gestandaardiseerd.

Hoe kun je auteursrecht omzeilen?

Niet in alle gevallen heb je te maken met auteursrecht. Wanneer je NIET te maken hebt met auteursrecht kan verschillen. Als hergebruiker is het belangrijk om rekening te houden met een aantal dingen zodat je auteursrecht kunt omzeilen. (Check het voor de zekerheid wel altijd bij een advocaat of rechtsgeleerde). Bij citaatrecht, parodie of incidentele verwerking heb je niet te maken met auteursrecht en kun je het omzeilen. Zo kun je dus een afbeelding wijzigen, aanpassen, bewerken of na-illustreren als er een grap in verborgen zit.

Wat zijn de auteursrecht regels voor social media?

Wanneer je een foto of afbeelding op social media van iemand anders wilt delen, heb je te maken met verschillende regels. Toen je Instagram of Facebook hebt gedownload, heb je ook de ‘algemene voorwaarden’ geaccepteerd. Hierin ben je akkoord gegaan met de regels en community guidelines met betrekking tot het delen van foto’s en afbeeldingen. Op dat moment geef je een zogenoemde ‘licentie’ aan het social media kanaal waarin het platform zelf of gebruikers van het platform recht krijgen om jouw content te gebruiken of delen. Voor dit laatste geldt het alleen binnen het platform zelf, zodat als je een foto wilt ‘sharen’, dit gewoon kan.

“Dat het kan, betekent niet dat het mag” – Charlotte’s law

Het is gemakkelijk en aanlokkelijk om foto’s van sociale platformen zoals Instagram, Facebook of Pinterest ook daarbuiten te delen, maar pas hiermee op! Dit kan je namelijk zomaar eens duur komen te staan. Dat je foto’s kunt delen, betekent nog niet dat het mag, hiermee maak je namelijk inbreuk op auteursrecht. Op social media gelden dezelfde rechten en plichten als op heel het internet en offline. Je mag zelf alleen je eigen gemaakte foto’s, content of afbeeldingen delen. Zelfs influencers weten nog niet altijd de regels, zo plaatste een influencer laatst een foto van haar achterkant, waarbij het iemand anders bleek te zijn. Ze ontving hier veel kritiek op en heeft snel credits gegeven aan de oorspronkelijke fotograaf van de foto. Gelukkig liep dit met een sisser af, maar de fotograaf had ook een boetesom kunnen eisen.

(bron: Charlotte’s law)

Wat moet je doen als je toch iemand anders zijn foto wilt gebruiken?

Indien je toch heel graag iemand anders zijn foto wilt gebruiken voor je social media, website of campagne kun je uit verschillende opties kiezen. Het beste is om de desbetreffende persoon of fotograaf te benaderen en om zijn of haar toestemming te vragen. In veel gevallen zullen fotografen hier een geldbedrag voor vragen. Dit bedrag kan verschillen van €95,- tot wel duizenden euro’s. Indien je een foto van social media op je website wilt gebruiken, kun je kijken of je de afbeelding vanuit het social platform kunt embedden. Hierbij gebruik je een code op je website waar de foto een-op-een doorlinkt en zichtbaar wordt op je website. Indien je hier verdere vragen over hebt, kun je altijd contact opnemen met ons support team van developers.

Dit is een belangrijk verschil in rechtenvrije beelden

Zoals je hebt gelezen hebben makers van afbeeldingen en beelden bepaalde rechten. Deze kunnen ze gratis weggeven door toestemming of verkopen. Wellicht dat je bekend bent met stockafbeeldingen en rechtevrij beelden op websites zoals Getty Images of Stockphotos.com. Indien je hun foto’s gebruikt moet je alsnog altijd wel goed opletten. Er kunnen namelijk nog wel enkele verschillen zitten in het soort rechtdat ze jou geven om het beeld te gebruiken. Let hier dus altijd goed op! Zo kun je beelden met ‘free for personal use’ niet gebruiken op je advertentie of website, maar wel bijvoorbeeld voor op een persoonlijke kaart naar je buurvrouw. Enkele termen die kunnen worden gebruikt met betrekking tot het beeldrecht zijn:

  • Public domain
  • GPL / OFL
  • 100% Free
  • Free for personal use
  • Free for commercial use
  • Donationware
  • Shareware

Waar moet je op letten als je een visual, illustratie, foto of andere afbeelding gebruikt?

Als je een visual, illustratie, foto of andere afbeelding van iemand anders wilt gebruiken op je website, social media of campagne moet je dus goed letten op wat de regels hierover zijn. Onze marketingspecialist geeft nog enkele tips voor jouw website, blog of campagne:

  • Bekijk van te voren altijd goed van wie het oorspronkelijke beeld is
  • Houd rekening met auteursrecht, portretrecht en/of beeldrecht
  • Gebruik, bewerk of illustreer niet zomaar iemand anders foto of afbeelding (ook niet van social media)
  • Indien je toch gebruik wilt maken van een afbeelding, kijk of je toestemming kunt vragen of de rechten kunt afkopen
  • Kijk of je de afbeelding kunt embedden in je website
  • Gebruik websites zoals ‘Getty Images’ voor gratis rechtenvrije beelden

Kijk voor meer informatie over media- en beeldrecht op www.mediawijsheid.nl of Charlotte’s law

Meer weten over de diensten Cherry Marketing en wat we voor jullie organisatie kunnen betekenen? Bel ons gerust op via 085 0299 110 of stuur een mail naar contact@cherry-marketing.nl

De QR-code als marketinginstrument, hoe zet je hem in?

Ons team staat klaar om je te helpen

Liever even bellen? Geen probleem!

Helaas hebben we er in de afgelopen 2 jaar allemaal wel mee te maken gehad: de QR-code. Hierdoor wordt de QR-code geassocieerd met negativiteit en een vervelende periode die hopelijk snel achter ons ligt. Echter, heeft de QR-code in deze 2 jaar wel een heuse comeback gemaakt. Hij was een beetje vergeten, maar ook steeds meer bedrijven en marketeers zijn erachter gekomen dat de QR-code erg handig is. Hiernaast is het makkelijk te gebruiken, en zijn mensen er inmiddels aan gewend. In deze blog vertellen we je graag meer over de comeback van de QR-code en hoe jij deze kunt inzetten.

Wat is een QR-code en hoe kun je er een gebruiken?

Waarschijnlijk hoeven we niemand meer uit te leggen wat een QR-code is, maar in de basis is het een tool om snel informatie te kunnen verschaffen. Dit kennen we bijvoorbeeld ook van het Corona Toegangsbewijs. Dit gebeurt meestal via een smartphone. Hierdoor lijkt het erop alsof de QR-code relatief nieuw is, maar niets is minder waar. De QR-code is namelijk ontwikkeld in 1994 in Japan. In deze tijd waren er uiteraard nog geen smartphones en hadden QR-codes ook niet dezelfde werking. Pas rond 2010 kwam de QR-code op in de vorm zoals we die nu kennen en werd het steeds meer gebruikt. Toch bleef een echt grote doorbraak uit. Dit had een aantal redenen. Zo moest je bijvoorbeeld eerst een aparte app downloaden om überhaupt een QR-code te kunnen scannen. Vandaag de dag kan dit gemakkelijk met de camera van je smartphone. Ook waren in deze jaren veel websites nog niet geoptimaliseerd voor smartphones, terwijl dat anno 2022 cruciaal is om goed te blijven scoren in de zoekmachine rankings. Door onder meer deze redenen werd de QR-code nooit op grote schaal gebruikt tot de afgelopen jaren.

Hoe de QR-code aan populariteit won

Vandaag de dag is de QR-code overal. Niet in de laatste plaats door Corona, maar ook marketeers weten steeds beter hoe ze de QR-code in kunnen zetten. Dit zien we dan ook steeds vaker gebeuren. In vergelijking met een aantal jaar geleden is de QR-code ook veel breder inzetbaar. Zo kun je hem niet alleen meer gebruiken om een URL te openen, maar ook om te betalen, coupons in te wisselen, en klantenkaarten te verzilveren.

Dat de QR-code vandaag de dag populair is heeft ook te maken met een aantal technologische ontwikkelingen. Zo hebben nog meer mensen een smartphone, en zijn de camera’s op deze smartphones van hogere kwaliteit. Tevens beschikt vrijwel iedereen over toegang tot snel mobiel internet en zijn websites geoptimaliseerd voor mobiele devices. Het is dus wel duidelijk dat de QR-code vandaag de dag volledig is ingeburgerd.

Wat zijn de voordelen van de QR-code als marketinginstrument?

Het grootste voordeel van een QR-code als marketinginstrument is dat je offline kanalen en uitingen meetbaar kunt maken. Wanneer je een QR-code toevoegt aan een huis aan huis blad, advertentie in een tijdschrift, of zelfs een poster in een bus- of tramhalte kun je precies zien hoe vaak de code gescand is. Dit levert waardevolle informatie op en je ziet in een oogopslag of je campagne aanslaat of niet.

Hiernaast kun je met een QR-code makkelijker de verbinding maken tussen online en offline. Wanneer iemand offline een code scant kun je die persoon uiteraard naar je website, webshop, social-media kanaal, etc. leiden. Dit levert meer online verkeer op en je kunt deze mensen vervolgens re-targeten.

Als laatste is het belangrijk om te vermelden dat het gebruik van een QR-code als marketinginstrument een middel is en geen doel op zich. Zoals beschreven in deze blog kan het je helpen om meer verkeer naar jouw kanalen te krijgen, informatie te verspreiden, en data kunt verzamelen.

Meer informatie? Neem contact op!

Wil je meer informatie over hoe je QR-codes kunt inzetten als marketinginstrument of heb je interesse in een marketingcampagne op maat? Neem dan contact met ons op! Onze specialisten kijken graag samen met jou naar wat Cherry voor jouw bedrijf kan betekenen.

Hier moet je op letten bij het ontwikkelen van een nieuw product

Ons team staat klaar om je te helpen

Liever even bellen? Geen probleem!

Tijdens het ontwikkelen van een nieuw product zoals een applicatie of een speciale actie is het belangrijk om met een aantal punten rekening te houden. Deze punten zijn ook van belang voor marketingdoeleinden bij de lancering. Vaak loopt dit gelijk op, omdat je voor je het product ontwikkelt ook al wilt weten waar je doelgroep behoefte aan heeft. Zo voorkom je dat je product, dienst of promotie een flop wordt. Wij sommen de aandachtspunten voor het gemak voor je op, zodat jij alvast weet waar je aan toe bent. Alles dat je wilt weten over marktonderzoek, waar je op moet letten bij marktonderzoek en hoe je marktonderzoek het beste kunt inzetten, lees je in dit artikel. 

Doelgroep in kaart brengen

Het belangrijkste en daarom allereerste punt is om de doelgroep in kaart te brengen. Een product lanceren of ontwikkelen ‘omdat jij het leuk, handig of mooi vindt’, werkt alleen als je Einstein heet. Om te voorkomen dat je volledig de plank misslaat en je geld verspild aan een product dat flopt, is het belangrijk om eerst te oriënteren waar en bij wie je je product het beste kunt vermarkten.

  • Welk probleem lost jouw product/dienst/promotie op?
  • Welke doelgroep loopt tegen dit probleem aan?
  • Welke (pijn)punten hebben zij?

Doel(gericht) onderzoek

“Get to know them, like really get under their skin.” Dit doe je door goed en gedegen doelgroeponderzoek te doen. Tijdens doelgroeponderzoek en marktonderzoek is het belangrijk om deze niet te baseren  op aannames, maar daadwerkelijk door te graven. Zo kom je er pas echt achter waar en hoe je hen het beste kunt bereiken. De resultaten van dit onderzoek kun je gebruiken om de juiste middelen in te zetten en ontwikkelen voor het lanceren van je product.

  • Wat houdt hen verder bezig? (interesses, werk, relatiestatus, etc.)
  • Waar zijn zij vooral te vinden? (offline/online welke platformen?)

Dit levert marktonderzoek je op

Wat marktonderzoek kost, kan oplopen van een paar duizend euro tot €25.000, dat hangt er volledig vanaf hoe uitgebreid je het zelf (wilt) maken. Marktonderzoek is van waarde, omdat het je direct meer inzicht geeft en je zo kan voorkomen dat je geld verspilt aan de verkeerde doelgroep en het ontwikkelde eindproduct.

De belangrijkste punten die marktonderzoek je opleveren zijn:

  • Je werkt vanuit feiten in plaats van aannames
  • Je doet doel- en doelgroep gericht onderzoek
  • Je weet of jouw doelgroep wel écht zit te wachten op jouw product, dienst of promotie
  • Je leert je target audience beter kennen (en zo je product beter te vermarkten)
  • Je ontwikkelt het beste eindproduct, dienst of promotie naar de wensen van jouw potentiële klanten
  • Je voorkomt zoveel mogelijk (product)fouten en werkt kostenbesparend tijdens het ontwikkelen

Wat houdt marktonderzoek precies in

Marktonderzoek is een onderzoek waarbij informatie wordt verzameld over markten of klanten. In principe kan iedereen marktonderzoek doen, die meer wil weten over een markt of marktsegment. In plaats van dat je afgaat vanuit je onderbuikgevoel, laat je gedegen onderzoek uitvoeren om te kijken waar er een markt zit voor jouw product.

Hoe voer je marktonderzoek uit

Om marktonderzoek uit te voeren werken we vanuit Your Dutch Media het liefst met de design thinking methode van IDEO.org. Hierbij doe je onderzoek vanuit en met de doelgroep. Marktonderzoek kan zowel online- als offline plaatsvinden. Met Your Dutch Media bepalen we per klant welke het beste past bij de doelstelling van het bedrijf. Zo deden we onlangs marktonderzoek voor een klant van ons door op straat interviews te houden met de potentiële doelgroep. Daarnaast testen we online via een user testingtool hoe de applicatie wordt ontvangen door de doelgroep en of ie als gebruiksvriendelijk wordt ervaren.

Hier moet je op letten bij marktonderzoek

Wil je kosten besparen tijdens marktonderzoek? Zelf marktonderzoek opzetten en uitvoeren kan, maar dat raden wij als professioneel bedrijf natuurlijk niet aan. Het team van Cherry Marketing is ervaren en heeft de juiste kennis in huis, waardoor je efficiënter te werk kunt gaan. Om direct vertrouwen uit te willen stralen bij de early adopters, moet de eerste versie van je applicatie, product of dienst wel professionaliteit uitstralen. Een eerste indruk kun je immers niet nogmaals overdoen en is heel belangrijk. De branding van het product en de lancering kan daarin een grote rol spelen. De doelgroep moet goed in kaart worden gebracht en het doel moet duidelijk zijn. Zo kun je met de oplossing van een probleem komen van een specifieke target audience, waardoor je direct in de roos schiet en succesvol je product of dienst lanceert.

Sparringpartner nodig?

Wij pakken alle punten voor je op en werken jouw specifieke vraag tot in de puntjes uit. Of het nu om doelgroeponderzoek, marktonderzoek of de lancering van jouw nieuwe product of dienst gaat. Wij ontwikkelen de juiste branding voor jouw idee om zo een prachtig product in de markt neer te zetten. Meer weten over de diensten Cherry Marketing en wat we voor jullie organisatie kunnen betekenen? Bel ons gerust op via 085 0299 110 of stuur een mail naar contact@cherry-marketing.nl

Hoe bol.com punten scoort (en wat jij van ze kunt leren)

Ons team staat klaar om je te helpen

Liever even bellen? Geen probleem!

computer met webshop erop

We merken dat veel ondernemers, MKB’ers en andere bedrijven opkijken naar grote merken zoals CoolBlue, Albert Heijn en Bol.com. Wat maakt hen zo’n sterk merk waardoor elke marketing communicatie uiting zo goed werkt? Deze grote bedrijven zijn origineel, maar doen stiekem allemaal hetzelfde. Wat dat is, wat jij ervan kunt leren? Dat lees je in dit artikel. 

Klant is koning

Bij de zin ‘klant is koning’ denk je wellicht aan situaties zoals het bekende filmpje ‘Ik wil ook kaas, ik ben ook een klant.’. Voor degene die deze viral video hebben gemist, zie hier:

Waarbij in een winkel je als klant koninklijk wordt geholpen acht te worden, reikt die verwachting inmiddels veel verder dan dat. Bij merken zoals Bol.com is de totale customer journey ingericht op de klant. Waarbij de klant centraal staat en behulpzaamheid altijd paraat staat. Naast hun ijzersterke klantenservice waarbij ze met een vleugje humor oplossingsgericht te werk gaan, zetten ze ook nog een stap verder. Er worden geen doekjes gewonden om fouten, maar juist succesvolle campagnes omheen gebouwd. Zo bouwen ze aan een super sterk merkimago.

Zie als voorbeeld het campagneconcept ‘De goedmaker’ van bol.com. Een campagne die draaide om het ‘goedmaken’ van bestellingen die mis goed zijn gelopen. Hiermee konden klanten, naast dat ze natuurlijk netjes het juiste product of geld terug ontvingen, een upgrade van hun (mislukte) bestelling winnen. Een succesvolle campagne die online helemaal door het dak heen schoot.

Branding on point

Elk touchpoint dat de klant met het merk heeft, ligt in dezelfde lijn. De huisstijl is goed doordacht en komt in elke communicatie uiting tot zijn kracht. Voor elk bedrijf is het belangrijk om naast naamsbekendheid op te bouwen ook merkbekendheid op te bouwen door middel van beeldtaal en herkenbare design elementen. Zo is over alles nagedacht en overal het merkbeeld in doorvertaald.

Om een goed voorbeeld te geven hebben we de verschillende marketingcommunicatie uitingen naast elkaar gelegd. Kijk bijvoorbeeld naar de website en hun instagrampagina. Dit loopt in één lijn in elkaar over en zorgt voor het sterke en herkenbare merkbeeld.

Herken je nog de blauw/witte doos van vroeger? Inmiddels is hun huisstijl veranderd en stralen ze, geheel met de trend mee, meer duurzaamheid uit. Ondanks de standaard bruine dozen hebben ze hun blauwe huisstijl elementen erin verwerkt waardoor de doos alsnog herkenbaar is, zo ook in hun nieuwe campagne.

Meer dan een merk

In het blogartikel over purpose marketing ‘Meer dan een merk: purpose marketing in 2021’ vertelden we al over de trend waarbij merken verder gaan in hun merkverhaal. Purpose marketing staat voor het hebben van een doel bij marketing die verder gaat dan slechts sales. Het gaat om een betekenis en een bijdrage leveren aan de wereld. Je bent meer dan een merk en wilt met je merk daadwerkelijk een verschil maken. Afgelopen jaar heb je vast gemerkt dat steeds meer merken zich bezighouden met maatschappelijke problemen. Ze spreken zich openlijk uit én starten naast campagnes projecten die de wereld een stukje verbeteren. Naast een probleemoplossend product, ontwikkelen ze nu dus ook bijpassende probleemoplossende projecten.

In het geval van merken zoals Bol.com houden zij zich niet direct bezig met ‘purpose’ marketing, maar communiceren ze wel altijd vanuit een doordacht verhaal en met onderliggende boodschap. Dit doen ze door middel van campagnes die inspelen op hedendaagse (maatschappelijke) gebeurtenissen en vervolgens via elk kanaal worden doorgevoerd. Zo deelden ze onlangs een campagne die met een sterk staaltje storytelling inspeelt op diversiteit en doorbreken van het stigma rond genderrollen. Er verscheen een TV-commercial waarin het verhaal werd verteld van een vader die last-minute een prinsessenpak nodig had om met zijn dochters mee te spelen. Daarnaast adverteerde Bol.com op social media met een korte versie van de video en verschenen er verschillende billboards die ook naar de video verwezen.

Laat je inspireren en je zal er van leren

Wat we onze klanten altijd meegeven is dat een verhaal meer over een merk verteld dan een standaard design. In deze tijd is het belangrijk om naast slechts een ‘merk’ ook een sterke merkidentiteit te hebben en die uit te stralen via al je communicatie kanalen. Dat is wat de grote bedrijven onderscheiden. Men wil zich onderdeel voelen van een merk, begrepen worden en aangesproken worden vanuit zijn of haar eigen taal. Die verhalen hebben het ‘oh ja!’ of ‘hé dat herken ik!’-effect en blijven langer hangen en maken meer impact. Als merk moet je in deze social media tijd ‘leuk’ gevonden worden, dit resulteert veelal in nog meer ‘free publicity’. Bij een goede ‘inhaker’ kom je als merk positief in een daglicht en ben je gesprek van de dag. De populariteit van een bedrijf op social media maakt in deze tijd deel uit van ‘social proof’ selling en werkt conversieverhogend. Waarbij we (vaak onbewust) een product of dienst kopen door het bewijs van sociale waarde.

Neem ook de proef op de som, met social proof

Een positieve opmerking over je bedrijf of merk wordt gezien als ‘social proof’. Hierbij gaat het om een psychologische beïnvloeding door bevestiging dat men jouw product of dienst goedkeurt en zelfs het liefst adoreert. Het effect van Influencers nu, was vroeger de BN’ers uit een magazine. Wat je populaire popidool had, dat wilde jij ook. Daarnaast werkte het toen ook al zo, dat wanneer je een positief artikel over een restaurant in de krant las, je daar meer geïnteresseerd in was. Positiviteit over je bedrijf zorgt voor een boost aan betrouwbaarheid.

Enkele manieren om ‘social proof’ toe te passen zijn:

  • Reviews plaatsen op je website en/of socialmediakanalen
  • Trustpilot (afhankelijk van branche)
  • Influencers
  • Sterke inhakers via social media
  • Offline advertorials

Sparringpartner nodig?

Wij pakken alle punten voor je op en werken jouw specifieke vraag tot in de puntjes uit. Of het nu om een (online) marketing strategie, conceptuele campagnes of het ontwikkelen van een sterke branding gaat. Onze Young Professionals denken met je mee en voor je verder. We helpen je graag, met het vinden van een online oplossing op maat.

Meer weten over de diensten Cherry Marketing en wat we voor jullie organisatie kunnen betekenen? Bel ons gerust op via 085 0299 110 of stuur een mail naar contact@cherry-marketing.nl

5 signalen dat jouw branding toe is aan een upgrade

Ons team staat klaar om je te helpen

Liever even bellen? Geen probleem!

Dit jaar lanceerde we een nieuwe website. Met dat digitale visitekaartje hebben we weer vele nieuwe klanten verwelkomd en is ons bedrijf onwijs gegroeid. Digitaal is er steeds meer mogelijk en wij als digital agency willen dit ook mogelijk maken voor jouw bedrijf. Als bedrijf is het belangrijk om te blijven ontwikkelen en mee te bewegen met de vraag en behoefte van je ideale klant. Je moet blijven werken aan je bedrijf in plaats van alleen maar voor je bedrijf. Wij moeten natuurlijk wel het goede voorbeeld blijven geven, toch?!;) Hoe jij kunt weten of jouw bedrijf ook toe is aan een nieuwe website? Ontdek de signalen die wij herkende bij onze klanten en onszelf in dit artikel.

1. Je werkt vooral in je bedrijf en niet genoeg aan je bedrijf 

Als snelgroeiend bedrijf weten we als geen ander hoe het is om een bedrijf te runnen. Druk, druk, druk, té weinig tijd en nooit op de juiste momenten creativitijd. Achterstallig werk blijft liggen, je doet alleen de dingen die je direct geld opleveren en/of waar je zelf heel bedreven in bent. Diep van binnen weet je dat er meer te halen valt uit jouw bedrijf, maar krijg je het er (zelf) nog niet uit. Door te weinig met marketing bezig te zijn, laat je kansen liggen en loop je extra omzet mis. Wat nou als wij met Your Dutch Media jou ondersteunen op het gebied van development, design en/of marketing?

2. De uitstraling past niet (meer) bij de klanten die je zou willen aantrekken

“Because you’re worth it!”, deze inmiddels 50 jaar oude slogan van L’Oreal Paris’ mag dan nog steeds van toepassing en krachtig zijn, maar jouw online uitstraling moet wél met zijn tijd meegaan. Het aanpassen of veranderen van een (online) identiteit, huisstijl of branding kan tijdrovend ogen, maar geloof ons, en L’Oreal Paris’, jouw bedrijf is het écht waard.

Om een vervolgstap te zetten met jouw bedrijf en verder te professionaliseren kan een nieuwe uitstraling daar veel aan bijdragen. De groei die je als bedrijf hebt doorgemaakt, moet voor jouw potentiële klanten ook visueel zichtbaar zijn.

Zij moeten zich kunnen identificeren met de uitstraling van jouw website, applicatie en/of marketingcommunicatie uitingen. Dit dient bij de tijds en aantrekkelijk te zijn voor jouw specifieke doelgroep.

Zelf zie je het wellicht al niet meer, of wil je het niet zien, maar je website bevat allerlei gebruiksongemakken. Bepaalde functionaliteiten zijn totaal niet logisch ingesteld of je weet zelf niet hoe je iets kunt aanpassen. Je website heeft een (te) lange laadsnelheid waardoor er klanten afhaken en bij de concurrent terecht komen of de website is niet mobielvriendelijk genoeg. Dit zijn veel voorkomende problemen van websites die niet het afgelopen jaar zijn ontwikkeld. Voor Google een reden om je minder hoog in de ranking te plaatsen, waardoor jouw bedrijf minder snel gevonden wordt dan die van jouw concurrent.

4. Je maakt nog gebruik van standaard templates

Door de ontwikkelingen en digitalisering is het voor bedrijven steeds makkelijker geworden om de marketing van hun bedrijf ‘zelf wel te doen’. Maak jij gebruik van de standaard WordPress templates of die van Canva? Het zijn leuke opties om mee te beginnen, maar… indien je als bedrijf wilt verder professionaliseren en je echt wilt onderscheiden van jouw concurrenten, kun je hier niet meer mee voor de dag komen.

Een sterk merk uitstralen begint bij branding en design en dat gaat veel verder dan een standaard template. Onze specialisten hebben de kennis en kunde in huis om verschillende concepten te creëren die aansluiten bij jouw bedrijf én de behoefte van jouw ideale klant.

Het eindproduct wordt niet alleen gemaakt omdat ‘jij het zo mooi vindt’, nee, onze specialisten denken met je mee en voor je verder. We kijken naar de verschillende marketingdoeleinden en met welke content we op welk moment het beste kunnen inspelen op de emotie van jouw toekomstige klant.

5. Je hebt je website de afgelopen jaren niet geupdate

De afgelopen jaren hebben er onwijs veel veranderingen plaatsgevonden. Voor veel bedrijven hebben die veranderingen ook impact op de teksten en visualisatie van de websites. Zo hielden wij voor sommige klanten rekening met (stock) beeldmateriaal waarbij de maatregelen zoals anderhalve meter zichtbaar was. Nu de maatregelen weer zijn versoepeld, kan het beeld hierin ook weer worden aangepast.

Daarnaast is het voor de veiligheid van jouw website ook belangrijk om regelmatig updates door te voeren om zo cybercriminelen buiten jouw digitale deur te houden. Een SSL-certificaat voor je website is een must in deze tijd. Klinkt dit als abracadabra of wil je meer weten over jouw digitale veiligheid als bedrijf? Wellicht is het netwerkevent van SECOM dan iets voor jou. SECOM host in de week van de veiligheid hét ‘Veiligheid als Prioriteit’-netwerkevent. Een middag die u echt niet wilt missen, met verschillende interessante sprekers.

Sparringpartner nodig?

Ben je benieuwd wat een nieuwe branding of merkpositionering voor jouw bedrijf kan opleveren of wil je meer informatie? We helpen je graag, met het vinden van een online oplossing op maat.

Meer weten over de diensten Cherry Marketing en wat we voor jullie organisatie kunnen betekenen? Bel ons gerust op via 085 0299 110 of stuur een mail naar 

Hoe creëer je een kloppende klantreis?

Ons team staat klaar om je te helpen

Liever even bellen? Geen probleem!

Een kloppende klantreis op de website is belangrijk zodat jouw klanten de juiste weg kunt wijzen. Zijn ze de weg kwijt? Dan haken ze af. Potentiële klanten komen op jouw website vanuit interesse of omdat jij de oplossing bent voor hun probleem. Na zoeken hebben ze jouw website gevonden en nu wil je ze zo snel en makkelijk mogelijk van dienst zijn. Hoe je dat doet én elk platform op elkaar laat aansluiten? Lees snel verder.

Hoe krijg ik inzicht in de klantreis?

De klantreis kun je door een ‘customer journey’ zelf stap voor stap uitschrijven. Wil je meer inzicht krijgen in de huidige klantreis van jouw website bezoekers? Gebruik Google Analytics! Onder ‘gedragsstroom’ kun je zien hoe mensen heen en weer navigeren op jouw website.

Let op: De meeste kijken in Analytics naar hoe vaak pagina’s bekeken worden. Veel clicks op de contactpagina, maar weinig nieuwe aanvragen? Wellicht kwamen die bezoekers niet om een afspraak te maken, maar om de locatie van jouw bedrijf te vinden.

Tip: Laat je dus niet ‘misleiden’ door enkel hoeveel keren de pagina bekeken is en dat de gebruikers geen actie ondernemen. Check vooral de gedragsstroom en kijk of jouw doelgroep wel de juiste weg vindt op jouw website. ​

Hoe optimaliseer ik een makkelijke klantbeleving?

We snappen dat je er alles aan doet om de klantreis zo soepel mogelijk te laten verlopen, maar het is belangrijk om echt in de schoenen van je doelgroep te staan. Doordat je zelf dagelijks met je eigen bedrijf te maken hebt, ben je al bevooroordeelt en zul je dingen sneller snappen. Voor een nieuwe klant is dit heel anders. Om dit echt optimaal te verbeteren is het dus belangrijk om te luisteren naar de klant. Hoe je dit goed doet? Door doelgroeponderzoek en/of gebruiksonderzoek doen. Met een UX-research onderzoek je jouw website kwantitatief en kwalitatief. Denk hierbij aan statistische gegevens, maar ook vooral observatietechnieken, taakanalyse en feedback methode. Grote onderzoeksbedrijven doen dit heel vaak en professioneel. Zo testte Albert Heijn nog onlangs de App door grondig gebruiksonderzoek en taakanalyse.

DIY Tip: Vraag aan een onafhankelijk iemand jouw website te bezoeken en geef hem een bepaalde ‘klant’ taak om uit te voeren. Hoe verliep het proces? Tegen welke problemen liep hij aan? Vraag zijn feedback en hoe het voor hem duidelijker zou kunnen zijn. Zo kun je direct dingen aanpassen en het bij een volgende klant voorkomen.

Een kloppende klantbeleving op elk platform

Meerdere wegen leiden naar Rome, zo ook zijn er meerdere paden naar jouw website. Elk platform heeft wellicht zijn eigen doel, maar het is belangrijk dat ze bij elkaar een samenhangend geheel zijn en ook uitstralen. Waarom? We leggen het even in jip en janneke taal uit.

Content consistentie is king

Stel je voor: je loopt door een huis en in elke kamer ziet het er heel anders uit. Dan voelt het ook niet als een geheel, toch? Zo werkt het ook met online platformen. Wanneer een potentiële klant via social media op jouw website klikt, moet die reis wel kloppend zijn. Heeft de website een hele andere uitstraling? Dan kan de klant twijfelen aan jouw oprechtheid en of het wel de juiste website is. Elk platform geeft jouw bedrijf de kans om te bouwen aan een sterk merk. Zie de website, social media en offline marketingcommunicatie als losse puzzelstukjes die bij elkaar een geheel zijn. Met die consistentie creëer je een betere merkidentiteit, zichtbaarheid en vindbaarheid. Hierdoor bouw je herkenning en vertrouwen op. Zodat iedereen in de omgeving direct aan jou denkt als ze jouw product nodig hebben, en niet aan de concurrent.

Tip: Houd je socialmediakanaal op je mobiel eens naast je website op je laptop. Zit hier eenzelfde lijn in? Voelt het als een samenhangend geheel? Gebruik je overal een zelfde huisstijl? Niet? Werk aan de winkel!

Wil je meer informatie over hoe je Social media juist inzet voor jouw bedrijf? Lees dan even dit artikel. Daarin vertelt onze Social media specialist alles over een sterke strategie.

Meer weten over de diensten Cherry Marketing en wat we voor jullie organisatie kunnen betekenen? Bel ons gerust op via 085 0299 110 of stuur een mail naar contact@cherry-marketing.nl

Conceptontwikkeling – Van idee naar concept

Ons team staat klaar om je te helpen

Liever even bellen? Geen probleem!

Je kunt conceptontwikkeling het beste vergelijken met de blauwdruk van een huis. Om een huis te bouwen, kun je niet zonder een bouwtekening. Er is geen aannemer die ‘maar gewoon begint met bouwen’. Toch is er tegen voorwerk in de digitale wereld altijd veel weerstand. Maar je wil er niet aan het einde van een langer project achter komen dat het gebouwde platform niet bij de doelgroep past of dat het geen goed verdienmodel heeft. Om tot het beste resultaat te komen, werken wij met conceptontwikkeling.

We zetten met conceptontwikkeling een goede fundering voor het design en bouwproces. Het fijne van goed voorwerk is dat iedereen weet wat er uiteindelijk ontwikkeld wordt. Problemen pak je in een vroeg stadium aan en er zijn geen verrassingen. Zo werken we efficiënter en komt er een beter eindproduct.

Multidisciplinair team en betrokkenheid

Tijdens de conceptontwikkeling werken wij van begin tot eind in een multidisciplinair team. We werken met content creators, designers en ontwikkelaars. Maar ook het bedrijf waar we het concept voor maken, is onderdeel van het team. Zij kennen hun product en de doelgroep natuurlijk het beste en zijn dus zeker van meerwaarde voor het concept.

Bij conceptontwikkeling staat de volgende vraag centraal:
Hoe kunnen we er samen voor zorgen dat de boodschap die jullie willen overbrengen op de beste manier aankomt bij de doelgroep?

Er zijn verschillende processen voor conceptontwikkeling die doorlopen zouden kunnen worden. Hieronder vind je een aantal voorbeelden:

  • Brainstormsessies
  • Creëren van user stories
  • Ontwikkelen van een flowchart
  • Maken van de wireframes & wireflow

Brainstormsessies

Een aantal brainstormsessies zijn het startpunt voor ieder project. We kijken naar de doelgroep en het doel van de website of platform. Tijdens de brainstormsessies worden ideeën gegenereerd en gaan we deze concreter maken op basis van jullie ervaring en ons advies. Uit deze brainstorms formuleren we het probleem en pakken we de meest concrete en relevante ideeën. Deze werken we verder uit tijdens het maken van de user stories.

Creëren van user stories

Een goede manier om het probleem verder te definiëren is het maken van user stories. Bij het maken van user stories verplaats je je in de gebruiker. Aan de hand van het doel kun je korte verhalen opstellen en een goed beeld schetsen van de behoeften van de gebruiker en hoe de website hierop moet inspelen of aan kan voldoen.

Een voorbeeld van een user story is:
Als student wil ik snel mijn rooster van vandaag kunnen inzien zodat ik weet of er een les uitvalt.
User stories maken gebruik van de volgende opbouw: Als wil ik zodat ik .

Ontwikkelen van een flowchart

Een flowchart wordt gebruikt om de logica van het systeem bloot te leggen. Een flowchart is een schematische weergave van een proces. Aan de hand van een flowchart kun je bepalen of de route die een gebruiker aflegt duidelijk is, of alle elementen goed binnen de applicatie passen en of er nog stappen ontbreken. Je kunt zo bijvoorbeeld achterhalen of de gebruiker bepaalde feedback moet krijgen na een handeling of dat de gebruiker een bepaalde handeling niet kan uitvoeren omdat er een stap in het proces ontbreekt.

Maken van de wireframes & wireflow

Via wireframes wordt het concept concreet geschetst. Alle schermen en meldingen worden tot in detail uitgewerkt. Een wireframe kun je het beste vergelijken met de bouwtekening van een huis. Het laat het skelet van de website zien zonder gebruik te maken van een grafisch ontwerp. Bij de wireframes wordt het pad wat een gebruiker volgt helemaal  duidelijk, zeker als alle wireframes aan elkaar worden gelinkt worden in een wireflow.

Op deze manier kun je meer in detail bepalen of het product logisch in elkaar steekt. Maar je kunt ook zien of er op bepaalde pagina’s elementen ontbreken om de juiste handelingen uit te kunnen voeren. Met de wireframes en wireflows wordt definitief getest of het concept voldoet aan alle eisen van de opdrachtgever en de behoeften van de gebruikers.

Goede conceptontwikkeling zorgt voor zekerheid

Gedegen conceptontwikkeling leidt tot een duidelijk beeld van de vereisten voor de website. Zo weten de visual designers en ontwikkelaars wat er van hun wordt verwacht en kan er gerichter gewerkt worden aan de website. Daarnaast weten de bouwers exact alle gebruikersinteracties, schermen en andere voorwaarden en dat resulteert in een betere offerte voor de ontwikkeling van de website.

Wil je zelf onderdeel zijn van het conceptontwikkelingsproces, maar heb je hulp nodig bij de uitwerking hiervan? Neem contact met ons op en dan kijken we in welke vorm conceptontwikkeling het beste past bij jouw product.

Social Media: de beste dagen en tijden om te posten

Ons team staat klaar om je te helpen

Liever even bellen? Geen probleem!

Als ondernemer ben je altijd bezig om te connecten met je (potentiële) klanten. Hierbij speelt social media een grote rol. Het kan nog best een klus zijn om je social media kanalen goed bij te houden. Zowel te veel als te weinig posten kan gevolgen hebben voor de betrokkenheid van je klanten. De meest gebruikelijke momenten om te uploaden zijn vaak de momenten wanneer mensen zich vervelen of wanneer ze moe zijn op werk of school. Lees hieronder handige weetjes over het uploaden van berichten op social media.

Facebook

Er zijn ongeveer anderhalf miljoen actieve Facebook-gebruikers. Hiermee is Facebook het meest populaire kanaal ter wereld. 86% van alle posts worden doordeweeks geplaatst. Op donderdag en vrijdagmiddag zijn gebruikers het meest betrokken met posts.

  • Hoeveel posts moet ik plaatsen om mijn vrienden/volgers betrokken genoeg te houden bij mijn kanaal? 3 posts per dag.
  • Wat zijn de beste dagen om te posten? Woensdag, donderdag en vrijdag.
  • Wat zijn de beste tijden om te posten? Tussen 13:00-16:00u. Om 13:00u heb je kans op de meeste shares en om 15:00u op de meeste click-throughs.
  • En wat zijn de slechtste tijden? Na 20:00u op welke dag dan ook.
  • Hoeveel hashtags dien ik te gebruiken? 1-2 hashtags zorgt voor 600 interacties per post, 3-5 hashtags zorgt voor 400 interacties per post en 6-10 hashtags zorgt voor 300 interacties per post.

Twitter

Wereldwijd zijn er meer dan 300 miljoen actieve Twitteraars. Deze gebruikers tweeten het liefst tijdens school- of werkuren. Op Twitter wordt er onderscheid gemaakt tussen B2B en B2C wanneer het gaat over dagen/tijden dat je het beste kunt posten.

  • Hoeveel tweets moet ik plaatsen om mijn volgers betrokken genoeg te houden bij mijn kanaal? 5 tweets per dag.
  • Wat zijn de beste dagen om te tweeten? Voor B2B geldt: maandag t/m vrijdag. Voor B2C geldt: woensdag, zaterdag en zondag.
  • Wat zijn de beste tijden om te tweeten? Tussen 12:00-18:00u. Om 12:00u of 18:00u heb je kans op de meeste click-throughs. Om 17:00u heb je kans op de meeste retweets.
  • En wat zijn de slechtste tijden? Na 20:00u op welke dag dan ook.
  • Hoeveel hashtags dien ik te gebruiken? Tweets met hashtags krijgen dubbel zoveel engagement. Wanneer je in ieder geval 1 hashtag gebruikt, verhoogt het aantal retweets met 55%.

Google Plus

Hoeveel posts moet ik plaatsen om mijn vrienden/volgers betrokken genoeg te houden bij mijn kanaal? 3 posts per dag.

  • Wat zijn de beste dagen om te posten? Maandag t/m donderdag.
  • Wat zijn de beste tijden om te posten? Tussen 9:00u en 11:00u.
  • En wat zijn de slechtste tijden om te posten? Vroege ochtenden en late avonden.
  • Dien ik hashtags te gebruiken? Ja, hashtags vergroten het bereik van je bericht.

LinkedIn

Bijna 100 miljoen mensen wereldwijd zijn actief op LinkedIn. Dit kanaal is erg gericht op de zakelijke wereld. Gebruikers linken met collega’s en vergroten op deze manier hun connecties.

  • Hoeveel posts moet ik plaatsen om mijn vrienden/volgers betrokken genoeg te houden bij mijn kanaal? 1-2 posts per dag.
  • Wat zijn de beste dagen om te posten? Dinsdag t/m donderdag.
  • Wat zijn de beste tijden om te posten? Tussen 10:00u en 18:00u.
  • En wat zijn de slechtste tijden om te posten? Op maandag en vrijdag.

Pinterest

73 miljoen gebruikers zijn actief op Pinterest. Pinterest wordt voornamelijk gebruikt voor het delen van interesses en het opdoen van inspiratie.

  • Hoeveel posts moet ik plaatsen om mijn vrienden/volgers betrokken genoeg te houden bij mijn kanaal? 5 posts per dag.
  • Wat zijn de beste dagen om te posten? Zaterdagmorgen. En anders maandag t/m vrijdag.
  • Wat zijn de beste tijden om te posten? Zaterdagmorgen. Voor maandag t/m vrijdag geldt tussen 20:0023:00u. Pinterest piekt om 21:00u.
  • En wat zijn de slechtste tijden om te posten? Tijdens werkuren.

Heb je een blog? Dan krijg je de meeste engagement wanneer je een blog post op maandag t/m donderdag tussen 8:00-13:00u (lokale tijd van je lezers). Aan de hand van deze richtlijnen haal je het optimale uit je social media kanalen. Je zal je doelgroep sneller bereiken en je vrienden/volgers geïnteresseerd houden.

Contact