Online marketing
Veelgestelde vragen
Zo positioneer je jouw merk in de markt
Ons team staat klaar om je te helpen
Liever even bellen? Geen probleem!

Ben je net een nieuw bedrijf gestart? Heb je een uniek idee en wil je een bedrijf starten? Of wil je groeien met jouw (MKB) bedrijf? Om je als merk sterk te positioneren is het belangrijk om de juiste branding in te zetten. In dit artikel lees je hoe je met de juiste branding jouw bedrijf laat groeien en naar je doelgroep uitstraalt wat je waard bent.
Wat betekent branding?
Ligt jouw focus als beginnend ondernemer of MKB-bedrijf ook op het verkopen van jouw product of dienst? Grote kans dat je groeikansen op gebied van marketingcommunicatie dan laat liggen. Branding is een onderdeel van marketing. Bij branding denk je na over de identiteit van je merk, je kijkt naar waar je merk voor staat en wat je wilt uitstralen. Het nadenken over een identiteit is een voorwaarde om je als merk op een onderscheidende manier te positioneren in de markt en tegenover je concurrenten (Pelsmacker et al., 2021).
Dit is het verschil tussen marketing en branding
Het verschil tussen branding en marketing is dat je bij marketing actief verkoopt en promoot waar je product voor staat. Bij branding kijk je naar ‘waar’ je bedrijf of organisatie voor staat. Een mooie vergelijking: Door middel van marketing ‘vraag je iemand uit op date’, branding zorgt ervoor dat die persoon ook ‘Ja!’ zegt.
“Met marketing ‘vraag je iemand op date’, Branding zorgt ervoor dat die persoon ook ‘Ja!’ zegt.”
Dit is waarom branding belangrijk is voor bedrijven die willen groeien
Onder branding verstaan we het bouwen, laden en onderhouden van je bedrijf als merk (Pelsmacker et al., 2021). Door het in kaart brengen van wie je bedrijf als merk is, hoe het zich gedraagt, en in welke omgeving het zich bevindt, zet je je bedrijf strategisch in de markt. Zo kom je tot een uniek concept, onderscheid je jezelf van je concurrenten én kun je gericht en strategisch je doelgroep bereiken. Binnen branding omvat het de strategie en identiteit, het logo en design/uiterlijk (stijl van vormgeving van het merk). Volgens Van den Bosch, de Jong, en Elving (2005) is branding, ofwel de corporate visual identity (CVI), het meest tastbare middel voor bedrijven om hun identiteit te communiceren naar haar stakeholders. Het logo is een van de meest invloedrijkste elementen binnen de CVI (Hynes, 2008). Naast de bedrijfsnaam (merknaam) en het logo, is ook een slogan belangrijk.
Branding in de praktijk: dit is de waarheid achter het merk ‘old amsterdam’
Brandkey: het marketingmodel om je merkpositie te bepalen
Tijdens een merksessies met klanten gebruiken we vanuit Cherry Marketing het zogeheten ‘Brandkey’-model. Dit model is een tool en geeft handvaten voor de basis van een sterke marketingcommunicatiestrategie. Met dit model definiëren we een aantal punten:
- Missie;
- Concurrenten;
- Doelgroep;
- Inzichten;
- Onderscheidende kracht;
- Voordelen;
- Geloofwaardigheid;
- Waarden en persoonlijkheden;
- Om uiteindelijk tot de kern van het merk te komen: de merkessentie.
Zo komen we samen uiteindelijk tot een onderscheidende propositie voor je bedrijf/merk.
Sparringpartner nodig?
Wil je weten hoe je jouw bedrijf het beste kunt positioneren en meer conversie kunt genereren? Cherry Marketing biedt advies op maat op het gebied van marketing, design en website development. We denken graag op strategisch, creatief en technisch gebied met je mee én voor je verder. Vraag geheel vrijblijvend een sparringsessie aan, dan kijken we samen hoe we jouw bedrijf kunnen laten groeien!
Zo kom je bovenaan in Google
Ons team staat klaar om je te helpen
Liever even bellen? Geen probleem!

Een van de meest gegoogelde vraag op het gebied van marketing: “Hoe kom ik bovenaan in Google te staan?” Lukt het niet om je website zichtbaar te krijgen in Google? Ons team van SEO-experts kunnen je hierbij helpen. Zij zijn gespecialiseerd in zoekmachineoptimalisatie en hebben al meerdere bedrijven geholpen naar de top. Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Lees dan snel verder.
Wat is seo?
SEO staat voor Search Engine Optimization, ofwel zoekmachineoptimalisatie. Het is een onderdeel van zoekmachinemarketing waarbij de focus ligt op het hoger laten scoren van een website. Bij SEO gaat het om organisch bereik (dus niet betaald of door advertenties). Er zijn veel factoren die meespelen bij het optimaliseren van websites voor zoekmachines. Google werkt met een algoritme dat beslist welke websites hoger verschijnen in Google. Om deze hogere ranking te behalen, heb je een goed plan nodig. Vanuit Cherry Marketing hebben we een plan ontwikkeld waarmee wij jouw bedrijf hoger in de Googleranking krijgen.
Waarom bovenaan in Google
Een hoge positie in de ranking van Google zorgt voor meer zichtbaarheid, meer bekendheid en meer conversie. Met een betere vindbaarheid heb je meer kans om je concurrentie voor te blijven. Door relevante trefwoorden te gebruiken in je website teksten, zorg je dat je beter gevonden wordt en dat jouw ideale klant op jouw website klikt.
Om dit doel te verwezenlijken moet je website wel voldoen aan een aantal criteria die de zoekmachine vraagt. Een aantal onderdelen hiervan zijn:
- Goede titel
- Omschrijving
- Juiste zoekwoorden
- Linkbuilding
Het grote voordeel van seo
Als je website in de top van Google’s organische zoekresultaat staat, zorgt dat voor meer bezoekers op je website. Google gebruikers klikken namelijk vaker op de bovenste vijf resultaten. Daarnaast betaal je niet voor SEO zoals bij Google Ads. Investeren in een hogere Google positie is dus een langetermijninvestering. Je blijft namelijk grote bezoekersaantallen houden met een hoge Google ranking door goede SEO content die altijd zichtbaar blijft. Terwijl je bij Google adverteren bezoekers zal verliezen, zodra je de advertenties stopzet.
Onze seo tips om hoger in Google te komen
Tip 1: bedenk het onderwerp
Begin met het nadenken over het onderwerp van je tekst. Waar gaat de tekst over en waar wil je op gevonden worden? Denk hierbij aan je doelgroep. Deze informatie heb je nodig voor het zoekwoordenonderzoek.
Tip 2: zoekwoorden onderzoek
Tijdens een zoekwoorden onderzoek kom je erachter waar jouw doelgroep op zoekt. Met de Google-keyword planner kun je een zoekwoorden onderzoek doen. Hierbij zal Google je ook helpen met gerelateerde zoekwoorden. Wij raden aan om de zoekwoorden met een hoog zoekvolume en een lage concurrentie te gebruiken.
Tip 3: gebruik waardevolle content
De content van je tekst is erg belangrijk. Hoe meer diepgang je tekst biedt, hoe meer Google het waardeert. Sites met waardevolle content scoren hoger dan sites met minder waardevolle informatie. Bij het schrijven van een artikel raden wij aan om tussen de vijfhonderd en duizend woorden te gebruiken.
Tip 4: gebruik afbeeldingen
Google waardeert het als je artikel levendig is. Het gebruiken van afbeeldingen geeft dit effect. Zorg ervoor dat de afbeeldingen die je gebruikt niet groter zijn dan 500 KB. Een afbeelding die groter is, zorgt namelijk voor een tragere website. Veel mensen haken af als de website erg traag is. Dit kan zorgen voor een lagere positie in de zoekresultaten van Google.
Tip 5: denk aan linkbuilding
Links van je eigen pagina’s en van externe websites dragen bij aan de populariteit en vindbaarheid van je website. Door op de juiste manier om te gaan met ankerteksten, interne links en het verzamelen van backlinks groeit de autoriteit van je website. Dat zal mede bijdragen aan een betere vindbaarheid en een hogere ranking.
Bovenaan Google pakket
Wil je professioneel doorpakken en direct hoger in Google komen? Het team van Cherry Marketing denkt met je mee én voor je verder. We hebben een speciaal ‘Bovenaan in Google pakket’ om jouw bedrijf te helpen aan een hogere positie.
Ons bovenaan in Google pakket bestaat uit:
- Een scan van huidige situatie van je website.
- Sleutelwoorden onderzoek
- Optimalisatie van titel en omschrijving
- SEO-hiërarchie optimaliseren
- Linkbuilding
- Backlink strategie
- Google My Business optimaliseren
- SERP-overzicht
- Analytics doelen
- Rapportage van de resultaten
Kopje koffie?
Herkende je je in dit artikel en kun je betere begeleiding gebruiken op online gebied? We snappen dat je gehoord wil worden en dat niet alleen de website, maar ook als webbouwer je responsive moet zijn. We luisteren graag naar jouw probleem en leggen met liefde uit waarom en hoe we het voor je oplossen.
Wij brengen jouw website graag verder en zorgen samen voor online succes. Meer weten over de diensten Cherry Marketing en wat we voor jullie organisatie kunnen betekenen? Bel ons gerust op via 085 0299 110 of stuur een mail naar contact@cherry-marketing.nl
Hoe zet je TikTok in voor je bedrijf? Dit is wat je moet weten
Ons team staat klaar om je te helpen
Liever even bellen? Geen probleem!

Wist je dat #TikTokMadeMeBuyIt de populairste hashtag op TikTok is? Inmiddels is TikTok veel meer dan een platform voor dansjes en vermaak. Je kunt ook daadwerkelijk je producten verkopen door middel van ‘social selling’. Als bedrijf is het belangrijk in te spelen op de behoeftes van jouw doelgroep. Hoe je TikTok op de juiste manier inzet voor jouw bedrijf? En waar je moet beginnen? Social beheerplatform HootSuite bracht onlangs dé TikTok guide voor beginners opgezet. In dit artikel vertellen we je belangrijkste punten voor jou als bedrijf én meer.
Wat is TikTok en voor wie is TikTok?
TikTok is een social media platform dat zich kenmerkt om (korte) video’s die gedeeld en bekeken worden door zo’n 1 biljoen aantal platformgebruikers. Inmiddels zijn dit niet alleen de doelgroep onder de 18 jaar, maar bevinden de oudere doelgroep zich ook steeds vaker op TikTok. Ook in Nederland is een duidelijke groei te zien. Waar in 2021 de grootste gebruikers nog 18-minners waren, zijn nu de leeftijdsgroepen van 20-24 jaar, 25-29 jaar en 40 jaar en ouder het meest in gebruikers gegroeid ten opzichte van 2021. (bron: Newcom ‘Het Nationale Social Media Onderzoek 2022’). Het algoritme van TikTok maakt het voor kleine bedrijven gemakkelijker om viraal te gaan of te worden ontdekt, ongeacht het aantal volgers of betrokkenheid. Er zijn verschillende factoren die TikTok tot een trending platform maakt, van geluid en beeld tot de makers, subculturen en trends. Hoe je TikTok voor jouw bedrijf aanmaakt?
Zo maak je TikTok voor business aan
TikTok heeft een speciale functie voor bedrijven. Als bedrijf is het belangrijk om een ‘Business’/bedrijfsaccount aan te maken op TikTok omdat je te maken hebt met andere regels van rechten en reclame. Zo kun je ook met een business account adverteren op TikTok én de groei van je account analyseren en inzien wie je bereikt via TikTok.
Hoe je een business account of zogeheten ‘Pro-account’ aanmaakt op TikTok? Wij leggen het stapsgewijs voor je uit:
- Download de TikTok app
- Maak een account aan (onder jouw bedrijfsnaam)
- Ga naar ‘Account beheren’. Dit kun je vinden onder de drie stippen in rechterbovenhoek van je profielpagina.
- Selecteer ‘Overschakelen naar een Pro-account’.
- Kies jouw bedrijfssector.
- Klaar! En content maken maar!
Heb je verder nog hulp nodig op het gebied van content maken, analyseren of implementeren? Onze (social) marketeers helpen je graag verder! Vraag geheel vrijblijvend een kennismakingsgesprek aan via https://cherry-group.nl/contact/
Waarom is TikTok voor mijn bedrijf belangrijk? (en moet ik nu wel of niet op TikTok?)
TikTok kent vele voordelen voor bedrijven en hun verkoop. Bedrijven zoals Netflix, G Star Raw en Rituals Cosmetics hebben op TikTok al een groot aantal following (een groot bereik die hen volgt op social media). Naast die grote following, volgt ook daadwerkelijk sales. Uit onderzoek (Walnut Unlimited, 2020) is namelijk gebleken dat 39% van de TikTok gebruikers aangeven een product, merk of bedrijf dat ze nog niet kende ontdekt hebben via TikTok. Daarnaast geeft 47% van de TikTok gebruikers aan dat ze iets gekocht hebben dat ze op TikTok hebben gezien. Echter… Niet voor ieder bedrijf is het de investering waard om op TikTok te gaan. Waarom moet je wel of niet met je bedrijf op TikTok moet? Wij hebben een korte checklist om erachter te komen of je als bedrijf wel of niet op TikTok zichtbaar moet zijn.
Waarom je met je bedrijf wel(licht) op TikTok zou kunnen zitten:
- Jouw doelgroep bevindt zich in de leeftijd van 15 tot en met 25 jaar
- Je verkoopt een product zoals kleding, cosmetica of etenswaar
- Je vindt het leuk om video’s te (laten) maken over jouw producten en/of bedrijf
- Je wil een grotere doelgroep bereiken
- Je wil meer merkherkenbaarheid
- Je bent bereid te investeren in TikTok en ziet de waarde ervan in
Welke content is succesvol op TikTok?
De app van TikTok bied diverse mogelijkheden om een succesvolle video te maken en zoveel mogelijk bereik en likes te genereren. In de app kun je kiezen uit populaire muziek, muziekfragmenten, meme-geluiden of mediaclips. Ook kun je je eigen geluidsfragment (audiotrack) kiezen. Volgens 88% van de TikTok-gebruikers is de geluid essentieel voor hen ervaring. Ze ontdekken via TikTok nieuwe artiesten en geven voorkeur aan merken die kenmerken met origineel geluid. (Bron: Marketing Science US Authenticity Study conducted by Nielsen, July 2020). Het is dus heel belangrijk dat je het juiste geluid kiest onder je video die aanspreekt bij jouw doelgroep en aansluit bij het doel van de video.
TikTok is vergeleken met andere socialmediakanalen uniek in zijn soort. Niet alleen door de geluiden, maar ook de visuele kwaliteit is daarbij van kracht. TikTok biedt ook een bewerkingssoftware voor je video’s die heel eenvoudig is. Zo is het voor iedereen mogelijk om een TikTok te maken. 44% van de dagelijkse TikTok gebruikers geven aan dat ze graag grappige en entertainende content van merken zien (Bron: TikTok Marketing Science Global Retail Path To Purchase Study 2021 conducted by Material).
Een aantal punten zijn belangrijk voor succesvolle content op TikTok:
- Effecten
- Filters
- Slim verhalend vertellen
- Gevoel/Herkenning/Community
Het allerbelangrijkste is om populaire trends op TikTok te blijven volgen binnen de niche van jouw bedrijf en jouw doelgroep. Zo kun je vanuit jouw bedrijf inhaken op de diverse trends en nog meer merkbekendheid en verkopen genereren.
Sparringpartner nodig? Neem contact op
Wil je persoonlijk advies of heb je vragen over het ontwikkelen van een TikTok strategie of wil je het creëren van content voor TikTok voor jouw bedrijf uitbesteden? Meer weten over de diensten Cherry Marketing en wat we voor jullie organisatie kunnen betekenen? Bel ons gerust op via 085 0299 110 of stuur een mail naar contact@cherry-marketing.nl
Bron: TikTok Marketing Science US, Holiday Shopping Behavior Custom Research, conducted by Walnut Unlimited, October 2020
Bron: Hootsuite TikTok Guide
Zo creëer je meer bereik met hashtags
Ons team staat klaar om je te helpen
Liever even bellen? Geen probleem!

Deze maand bestaat de hashtag alweer vijftien jaar. In de tussentijd is het symbool uitgegroeid tot een eigen wereld binnen social media en kunnen we de hashtag niet meer wegdenken. Voor bedrijven is de hashtag een nieuwe manier geworden om hun bereik te vergroten. Wil je weten hoe je meer bereik creëert op Instagram, Facebook, LinkedIn en TikTok? Lees dan vooral verder.
Wat is een hashtag?
Wat begon als een hekje (#) op je telefoon waarmee je een voicemail beëindigd, groeide uit tot een eigen wereld binnen social media. In augustus 2007 werd de hashtag geïntroduceerd door Chris Messina via een Twitterbericht. In 2009 werd er een hyperlink achter gezet en kreeg het de waarde die het nu heeft.
Tegenwoordig wordt de hashtag gebruikt om het bereik van een kanaal te vergroten. Een hashtag zorgt er namelijk voor dat je bericht gecategoriseerd wordt op onderwerp en toont gebruikers content waar ze interesse in hebben. Door een hashtag te gebruiken word je post zichtbaar op een aparte pagina waar berichten met dezelfde hashtag staan. Als Instagram-gebruiker kun je hashtags volgen. In je feed verschijnen dan berichten met deze hashtag.
Hoe gebruik je hashtags op Instagram?
Op Instagram hebben hashtags een hele belangrijke functie. Het gebruiken van hashtags is de manier om het bereik van jouw bedrijf te vergroten. Wist je dat je per bericht 30 hashtags kan toevoegen? Hoeveel je er daadwerkelijk gebruikt, beslis je uiteraard zelf als bedrijf. Er is hierin geen goed of fout. Wat wel belangrijk is, is dat je hashtags gebruikt die relevant zijn voor jouw bedrijf en waar je doelgroep naar zoekt. Hoe je erachter komt welke hashtags relevant zijn voor jouw bedrijf en je doelgroep vertel ik je in de hashtags strategie.
Hoe gebruik je hashtags op LinkedIn?
Op LinkedIn wordt de hashtag ook veel gebruikt, maar is de hoeveelheid wel een stuk minder. Zo wordt er door Hootsuite aangeraden om per bericht ongeveer drie tot vijf hashtags te gebruiken. (bron: Hootsuite.com). Het is op LinkedIn ook mogelijk om hashtags te volgen. Je krijgt dan zoals op Instagram berichten te zien met deze hashtag. LinkedIn is een zakelijk platform, het is belangrijk om hier in je hashtag strategie rekening mee te houden. LinkedIn heeft geen maximum in het aantal hashtags, wel is er een beperking in het aantal tekens per bericht.
Hoe gebruik je hashtags op TikTok?
De afgelopen jaren is TikTok enorm gegroeid. Ook hier wordt de hashtag veel gebruikt. Hashtags als #voorjou, #foryoupage en #fyp zijn goed om te gebruiken. Door deze #tags kom je namelijk terecht op de ‘for you’ pagina. Dit is zoals we van andere socialmediakanalen kennen de ‘feed’ pagina. Zo wordt jouw video gezien door het grote publiek.
Hoe gebruik je hashtags op Facebook?
Op Facebook is het gebruik van hashtags minimaal. Het is ook niet mogelijk om #tags te volgen. Hierdoor is het lastiger om je bereik te vergroten op Facebook. Wel is het mogelijk om hashtags op te zoeken.
Hier moet je op letten bij het gebruiken van hashtags
Als je hashtags gebruikt, moet je op zoek naar de juiste hashtags. Ik zal je zo uitleggen hoe je dat doet. Maar eerst vertel ik je wat er gebeurt bij het gebruik van populaire en banned hashtags. Je zou denken dat het gebruiken van populaire hashtags de meeste likes en zichtbaarheid creëert. Maar haal je daar ook het bereik mee dat je wilt? Door middel van social media staan we in contact met mensen over de hele wereld. Al deze mensen zijn ook in staat om hashtags te gebruiken. Zo is #love de meest gebruikte hashtag wereldwijd. Bij het toepassen van zo’n populaire hashtag zal jouw post verdwijnen tussen de andere berichten met die #tag. Je kan je wel voorstellen dat je op deze manier niet het bereik behaalt dat je wilt.
Deze hashtags moet je absoluut niet gebruiken
Naast populaire hashtags zijn er ook verbannen en afgeschermde hashtags op social media. Dit zijn hashtags die bijv. niet goed zijn voor het zelfbeeld of ingaan tegen de richtlijnen van Instagram. Zo zijn seksueel gerelateerde hashtags verboden en kan het zijn dat je geblokkeerd wordt bij het gebruik van zulke #tags. Voor hashtags over hoe je lichaam eruit ziet krijg je een melding dat dit om een gevoelig onderwerp gaat. Wel krijg je de keuze om alsnog posts te zien omtrent deze hashtag. Kies je ervoor om gevoelige #tags te gebruiken, kan Instagram je shadowbannen. Dit houd in dat niet alleen jouw post met deze hashtag, maar ook andere posts niet getoont worden in de hashtag pagina’s. Wil je weten hoe je hashtags in kunt zetten voor jouw bedrijf? Lees dan snel verder.
Zo kom je tot een succesvolle hashtag strategie
Bij het gebruik van hashtags binnen je bedrijf is een hashtag-strategie handig. Je wilt dat jouw kanalen zichtbaar worden voor je doelgroep en dat ze jouw content interessant vinden. Zoek daarom naar hashtags die jouw doelgroep interessant vindt. Als je op Instagram hashtags op zoekt in de zoekbalk krijg je automatisch andere hashtags in die categorie die ook worden gebruikt. Dit zijn vaak hashtags die minder populair zijn en waardoor je post beter gevonden wordt. Wist je dat er op internet ook meerdere tools zijn om de juiste hashtags te vinden? Wij kunnen de tools HashtagforLikes en Hootsuite aanraden om de juiste hashtags te vinden.
Sparringpartner nodig?
Wil je persoonlijk advies op het gebied van social media, content planning en/of het gebruik van hashtags voor de social media marketing van jouw bedrijf? Meer weten over de diensten Cherry Marketing en wat we voor jullie organisatie kunnen betekenen? Bel ons gerust op via 085 0299 110 of stuur een mail naar contact@cherry-marketing.nl
Dit is waarom je niet zomaar elke foto kan gebruiken op je website of social media
Ons team staat klaar om je te helpen
Liever even bellen? Geen probleem!

Onlangs verscheen het opmerkelijke nieuws dat de Instagram foto van een Brits model ongevraagd was gebruikt voor een campagne in Spanje. Oorspronkelijke foto’s van diverse mensen op Instagram zijn, zonder toestemming van hen, door een illustrator na-gemaakt voor een campagneposter. Het zonder toestemming gebruiken van iemands foto of afbeelding kan strafbaar zijn. Wat zijn de regels met betrekking tot het gebruiken van andermans foto’s? Onze marketing specialist heeft een achtergrond in ‘Beeldrecht’ en vertelt je er alles over. Lees het in dit artikel.
Dit ging er fout tijdens de campagne in spanje
De diversiteits- en body positivity campagne vanuit de overheid in Spanje viel niet overal in goede aard. Zo was er veel te zeggen over de afbeelding zelf, en bleek later dat de illustrator niet helemaal rekening had gehouden met de regels. Als content maker is het belangrijk om te weten met welke regels en wetgeving je te maken hebt. Zo zijn er namelijk ook diverse mediawetten, beeldrecht, portretrecht en auteursrecht. De illustrator van de poster die door heel Spanje groots te zien was, was hier duidelijk niet van op de hoogte. Zij heeft geheel ongevraagd andermans foto’s van social media hergebruikt en aangepast en deze vervolgens gebruikt voor haar afbeelding. Op de poster zijn diverse vrouwen te zien die digitaal zijn ‘na-geschilderd’ en bewerkt. Een van deze vrouwen is brits model, Sian Green-Lord. Zij heeft een prothesebeen en de illustrator heeft dit aangepast naar een echt been, en dat nog wel voor een diversiteitscampagne. Het model was ‘not-amused’ en de maker van de poster heeft inmiddels haar excuses aangeboden en vertelt dat ze in tijdnood zat. Het bedrijf achter de campagne zelf was hiervan niet op de hoogte. (bron: Nu.nl). Hoe hoog de nood ook is, zelfs een foto van social media mag je niet zomaar gebruiken. Het is daarom altijd belangrijk om te controleren waar iemand een afbeelding vandaan heeft en óf dit geheel rechtenvrij is gebruikt. Dit heeft te maken met auteursrecht. Wat auteursrecht betekent? Lees vooral verder.
Wat betekent auteursrecht?
Ondanks dat het heel verleidelijk lijkt, kun je helaas niet zomaar elke foto van het internet plukken en (her)gebruiken. Je hebt namelijk te maken met regels en wetgeving zoals auteursrecht. Auteursrecht geldt voor alles wat we als ‘werk’ kunnen bestempelen. Dit klinkt wellicht heel vaag en breed, maar het is belangrijk om hier altijd goed bij stil te staan. Je hebt namelijk niet zomaar het recht om zoiets te verveelvoudigen, kopiëren OF wijzigen. Dit laatste geval is dus onlangs gebeurd tijdens een campagne vanuit de overheid van Spanje. Als maker is auteursrecht heel fijn omdat je hiermee kunt verbieden dat andere zomaar gebruik maken van jouw werk zonder toestemming. Vroeger gebruikte men nog het © tekentje, maar inmiddels is dit niet meer nodig en is auteursrecht gestandaardiseerd.
Hoe kun je auteursrecht omzeilen?
Niet in alle gevallen heb je te maken met auteursrecht. Wanneer je NIET te maken hebt met auteursrecht kan verschillen. Als hergebruiker is het belangrijk om rekening te houden met een aantal dingen zodat je auteursrecht kunt omzeilen. (Check het voor de zekerheid wel altijd bij een advocaat of rechtsgeleerde). Bij citaatrecht, parodie of incidentele verwerking heb je niet te maken met auteursrecht en kun je het omzeilen. Zo kun je dus een afbeelding wijzigen, aanpassen, bewerken of na-illustreren als er een grap in verborgen zit.
Wat zijn de auteursrecht regels voor social media?
Wanneer je een foto of afbeelding op social media van iemand anders wilt delen, heb je te maken met verschillende regels. Toen je Instagram of Facebook hebt gedownload, heb je ook de ‘algemene voorwaarden’ geaccepteerd. Hierin ben je akkoord gegaan met de regels en community guidelines met betrekking tot het delen van foto’s en afbeeldingen. Op dat moment geef je een zogenoemde ‘licentie’ aan het social media kanaal waarin het platform zelf of gebruikers van het platform recht krijgen om jouw content te gebruiken of delen. Voor dit laatste geldt het alleen binnen het platform zelf, zodat als je een foto wilt ‘sharen’, dit gewoon kan.
“Dat het kan, betekent niet dat het mag” – Charlotte’s law
Het is gemakkelijk en aanlokkelijk om foto’s van sociale platformen zoals Instagram, Facebook of Pinterest ook daarbuiten te delen, maar pas hiermee op! Dit kan je namelijk zomaar eens duur komen te staan. Dat je foto’s kunt delen, betekent nog niet dat het mag, hiermee maak je namelijk inbreuk op auteursrecht. Op social media gelden dezelfde rechten en plichten als op heel het internet en offline. Je mag zelf alleen je eigen gemaakte foto’s, content of afbeeldingen delen. Zelfs influencers weten nog niet altijd de regels, zo plaatste een influencer laatst een foto van haar achterkant, waarbij het iemand anders bleek te zijn. Ze ontving hier veel kritiek op en heeft snel credits gegeven aan de oorspronkelijke fotograaf van de foto. Gelukkig liep dit met een sisser af, maar de fotograaf had ook een boetesom kunnen eisen.
(bron: Charlotte’s law)
Wat moet je doen als je toch iemand anders zijn foto wilt gebruiken?
Indien je toch heel graag iemand anders zijn foto wilt gebruiken voor je social media, website of campagne kun je uit verschillende opties kiezen. Het beste is om de desbetreffende persoon of fotograaf te benaderen en om zijn of haar toestemming te vragen. In veel gevallen zullen fotografen hier een geldbedrag voor vragen. Dit bedrag kan verschillen van €95,- tot wel duizenden euro’s. Indien je een foto van social media op je website wilt gebruiken, kun je kijken of je de afbeelding vanuit het social platform kunt embedden. Hierbij gebruik je een code op je website waar de foto een-op-een doorlinkt en zichtbaar wordt op je website. Indien je hier verdere vragen over hebt, kun je altijd contact opnemen met ons support team van developers.
Dit is een belangrijk verschil in rechtenvrije beelden
Zoals je hebt gelezen hebben makers van afbeeldingen en beelden bepaalde rechten. Deze kunnen ze gratis weggeven door toestemming of verkopen. Wellicht dat je bekend bent met stockafbeeldingen en rechtevrij beelden op websites zoals Getty Images of Stockphotos.com. Indien je hun foto’s gebruikt moet je alsnog altijd wel goed opletten. Er kunnen namelijk nog wel enkele verschillen zitten in het soort rechtdat ze jou geven om het beeld te gebruiken. Let hier dus altijd goed op! Zo kun je beelden met ‘free for personal use’ niet gebruiken op je advertentie of website, maar wel bijvoorbeeld voor op een persoonlijke kaart naar je buurvrouw. Enkele termen die kunnen worden gebruikt met betrekking tot het beeldrecht zijn:
- Public domain
- GPL / OFL
- 100% Free
- Free for personal use
- Free for commercial use
- Donationware
- Shareware
Waar moet je op letten als je een visual, illustratie, foto of andere afbeelding gebruikt?
Als je een visual, illustratie, foto of andere afbeelding van iemand anders wilt gebruiken op je website, social media of campagne moet je dus goed letten op wat de regels hierover zijn. Onze marketingspecialist geeft nog enkele tips voor jouw website, blog of campagne:
- Bekijk van te voren altijd goed van wie het oorspronkelijke beeld is
- Houd rekening met auteursrecht, portretrecht en/of beeldrecht
- Gebruik, bewerk of illustreer niet zomaar iemand anders foto of afbeelding (ook niet van social media)
- Indien je toch gebruik wilt maken van een afbeelding, kijk of je toestemming kunt vragen of de rechten kunt afkopen
- Kijk of je de afbeelding kunt embedden in je website
- Gebruik websites zoals ‘Getty Images’ voor gratis rechtenvrije beelden
Kijk voor meer informatie over media- en beeldrecht op www.mediawijsheid.nl of Charlotte’s law
Meer weten over de diensten Cherry Marketing en wat we voor jullie organisatie kunnen betekenen? Bel ons gerust op via 085 0299 110 of stuur een mail naar contact@cherry-marketing.nl
Dit is wat je moet weten over de cookieless era
Ons team staat klaar om je te helpen
Liever even bellen? Geen probleem!

‘Cookies’, waar men vroeger met dat woord nog een leuke, en vooral lekkere, associatie mee had, heeft men er nu zijn buik vol van. Zo vol, dat we een ‘Cookie less Era’ zullen krijgen. Wat dat betekent voor jouw campagne? Lees alles over Cookies, de veranderingen en het verdwijnen ervan in dit artikel.
Wat zijn cookies op internet?
Cookies zijn de kruimels die een internetgebruiker achterlaat tijdens het browsen, in de vorm van data. Hoe Cookies werken? Tijdens jouw websitebezoek, kijken veel bedrijven zoals Google, Facebook en andere advertentienetwerken mee. Ze bewaren jouw ‘surfgedrag’ als ‘Cookies’. Er wordt tegenwoordig standaard een cookiemelding getoon, waarin men kan aangeven welke data ze wel en niet willen delen. Sommige websites, zoals NU.nl, staan namelijk toe dat andere websites ook cookies kunnen plaatsen op de pc van de gebruiker. Dat soort cookies worden ‘3rd party cookies’ genoemd. Cookies kunnen maanden en zelfs jaren opgeslagen blijven, indien je ze zelf niet verwijdert of de website zelf.
Voor velen is dit alles een inbreuk op de privacy en tegenwoordig wordt er dan ook standaard een cookiemelding getoont waarin men kan aangeven welke data ze wel en niet willen delen. Maar cookies hebben voor website gebruikers, de consument, ook voordelen. Zo slaan cookies namelijk op wanneer je ergens ingelogd bent. Zodat je, bij het op een later moment terugkeren, direct weer verder kunt waar je gebleven bent.
Waarom zijn cookies zo waardevol?
Door cookies kunnen adverteerders en bedrijven de gebruikers identificeren en volgen. Deze data is voor veel websites waardevol. Door deze informatie kan het aanbod en de advertenties worden aangepast aan de hand van het internetgebruik. Zo kunnen webwinkels producten aanraden of her-introduceren aan klanten die al eens interesse hebben getoont door op de pagina te klikken.
Wat zijn 3th party cookies?
Sommige websites, zoals NU.nl, staan namelijk toe dat andere websites ook cookies kunnen plaatsen op de pc van de gebruiker. Dat soort cookies worden ‘3rd party cookies’ of cookies van derden genoemd. Zo kan een website als Nu.nl, een andere adverteerder toestemming geven om ook een cookie te plaatsen. Die adverteerder weet dan ook dat je de website en/of een pagina hebt bezocht. Indien de website gebruiker naar een andere website gaat, waarbij de adverteerder óók een cookie heeft geplaatst, heeft de adverteerder meer informatie dan de websites los van elkaar. Tracking cookies zorgen er zo voor dat cookies mensen daadwerkelijk van website tot website kunnen ‘volgen’.
Wat zijn de nieuwe regels met betrekking tot cookies? en wat is het gevolg?
Er komen strengere regels en bedrijven zoals Apple en Google maken het moeilijker om de gebruiker te ‘tracken’. Dit alles met als doel dat de privacy van de consument bevordert. Voor marketeers betekent dit dat de inzet van de marketingcampagnes zoals we kennen, flink gaat veranderen.
Zo haalde Apple al twee jaar geleden third-party cookies van haar Safari-browser. Het wordt dus moeilijker om als merk of adverteerder persoonlijke content te delen gebaseerd op ieders interesse, omdat er te weinig data (cookie kruimels) voor is. Cookies zullen nog blijven bestaan, maar voornamelijk first-party en zero-party cookies. Adverteerders en marketingprofessionals zullen enkel gegevens van hun eigen website kunnen verzamelen. Denk aan naam, e-mailadres en aankoopgeschiedenis (first-party) en adresgegevens, leeftijd en social media activiteiten in ruil voor kortingen (zero-party).
Doordat bedrijven zoals Google en Apple zich uitfaseren van cookies van derden, zetten zij zich in een betere positie. De bedrijven geven aan geen eigen manier te ontwikkelen om toch de internetgebruikers te kunnen identificeren, maar dit is nooit zeker. Zo beschikt Apple met de Apple Watch over een groot scala aan gezondheidsgegevens en is het wachten op het moment dat ze dit inzetten voor marketingdoeleinden.
Uiteindelijk heeft Google besloten om pas in de tweede helft van 2023 de ondersteuning voor 3rd party cookies in Chrome te beëindigen. Zo krijgen marketeers langer de gelegenheid om te werken aan alternatieve systemen. (Emerce, 2021)
Wat betekent dit voor mij als bedrijf?
Zoals net al betekent dit dat de inzet van de marketingcampagnes zoals we kennen, flink gaat veranderen. Het wordt moeilijker om als bedrijf, merk, marketeer of adverteerder persoonlijke content te delen gebaseerd op ieders interesse, omdat er te weinig data voor is in de vorm van third-party cookies. Als bedrijf is het daarom des te belangrijker om de focus te leggen op first-party en zero-party cookies. Vooruitkijkend is dit het begin van een veel groter proces. We gaan zien dat de markt zal moeten veranderen, zodat er niet meer eindeloos geklikt hoeft te worden op de cookiemeldingen. Meer bescherming tegen privacy, meer voor adverteerder/marketeer, meer doen aan desinformatie, meer aan harmful content.
Er zal een advertentiemarkt komen die voor iedereen transparant is, waarbij de gebruiker niet het slachtoffer is en bron van inkomsten, maar meaningful advertenties en informatie over advertenties krijgt. Over 2-4 jaar is de advertentiemarkt hopelijk een nette markt en kunnen we cowboy tijd achter ons laten.
Wat kan ik als bedrijf doen om mij op de cookie loze tijdperk voor te bereiden?
Door de veranderingen van de cookies, moet je als bedrijf ook meebewegen. Hoe je je kunt voorbereiden om in 2023 niet afhankelijk te zijn van third-party cookies? Probeer het los te laten en ze te vervangen door owned/first-party cookies. Dit kost wellicht extra tijd en investering, maar zo voorkom je een hoop tegenslag in de toekomst. Het is belangrijk om over te stappen naar een individuele en gepersonaliseerde aanpak, met privacy als standaard. Data moet op een transparante en juiste manier worden verkregen en de samenwerking is hierin ook belangrijk.
- Houd ten alle tijden nauw contact met publishers/partners
- Als je niet weet hoe je aan de data komt, niet gebruiken
- Kijk naar andere mogelijkheden zoals ‘identity resolution’ en ‘AI-engines’
- Houd de gebruikerswensen goed aan
- Gebruik niet zomaar cross use van persoonlijke data
- Als de gebruiker toestemming teruggetrokken heeft, niet nogmaals uitvraag binnen een jaar
- Als gate-keeper meer informatie over wat er gebeurt op het platform. (Wat is de fee, wat is de tussenpersoon kost en wat is de match break.)
Wat wordt bedoeld met ‘identity resolution’ en ‘ai-engines’?
Zo kun je ‘identity resolution’ oplossingen inzetten om consumenten te identificeren en profielen te ontwikkelen op basis van first-party gegevens. Het is daarbij noodzakelijk om Marketing specifieke ‘AI-engines’ (Artificial Intelligence) te gebruiken. Die ‘engines’ creëren automatisch een persoonlijke klantreis op basis van data van je doelgroep. Zo is het toch nog mogelijk een beeld van de website gebruiker te schetsen zonder third-party cookies.
Sparringpartner nodig?
Wil je persoonlijk advies of heb je vragen over marketing? Meer weten over de diensten Cherry Marketing en wat we voor jullie organisatie kunnen betekenen? Bel ons gerust op via 085 0299 110 of stuur een mail naar contact@cherry-marketing.nl
Hoe je conversie kunt verhogen met neuromarketing
Ons team staat klaar om je te helpen
Liever even bellen? Geen probleem!

Afgelopen jaar hebben we ons extra gespecialiseerd in Neuromarketing. Wat Neuromarketing inhoudt, wat het voor jouw bedrijf kan betekenen en vooral: hoe je conversie kunt verhogen met Neuromarketing lees je in dit artikel. Wil je ook weten wat Neuromarketing precies inhoudt en hoe je dit kunt inzetten voor jouw bedrijf? Lees dan vooral verder.
Wat is neuromarketing?
Dit is niet nieuw, maar de toepassing van deze onderzoeksmethodiek in de marketingdiscipline is sinds 2006 een opkomende trend (bron: Google Trends). Neuro staat voor ons zenuwstelsel, wat bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen in de rest van het lichaam. De uitvoering van neuro-onderzoek vindt plaats met behulp van ‘psychofysiologische meettechnieken’. Later hier meer over.
Zo onderzoeken wetenschappers op verschillende manieren het bewuste en onbewuste gedrag van consumenten. In neuromarketing worden de resultaten van die onderzoeken geanalyseerd en toegepast in marketingcommunicatie. De abstracte en concrete gegevens worden overbrugd en door marketing- en communicatieprofessionals in heldere taal doorvertaalt.
Bij Neuromarketing focussen we ons op neurowetenschap op gedragsniveau. Volgens Powell (2011) kunnen we deze behavioristische neurowetenschap onderverdelen in drie groepen:
- Sociale neurowetenschap
- Cognitieve neurowetenschap
- Affectieve neurowetenschap
Neuromarketing in de huidige maatschappij
We leven in een maatschappij waar we ‘druk, druk, druk’ zijn en bij de vraag ‘Hoe gaat het?’ het antwoord ‘druk’ tegenwoordig als ‘goed’ wordt beschouwd. De consument heeft weinig tijd en is eigenlijk ‘te druk’ om een aankoop te doen. Alles moet zo snel mogelijk en bij meer dan 3 seconde laadtijd, ben je jouw webshop bezoeker al kwijt. Als bedrijf wil je dat jouw doelgroep een zo fijn mogelijke customer journey ervaart en voorkomen dat ze naar de concurrent gaan. Maar hoe zorg je ervoor dat je de klant positief kunt beïnvloeden, betrokken houden en vooral laat converteren?
Met Neuromarketing als toepassing kijk je naar hoe je het proces voor de klant zo gebruiksvriendelijk (en dus zo snel en makkelijk) mogelijk kunt maken. De huidige maatschappij is zo gewend aan dat alles met één klik binnen handbereik is, dat te veel nadenken gedurende het proces van aankoop zorgt dat ze afhaken. Als men dan al niet is afgeleid door dat ene appje van een vriend, of een andere pop-up van één van de vele applicaties op diens telefoon.
We kopen (bewust of onbewust) merken waar we ons vertrouwd mee voelen. Zo kiezen we eerder voor merken die zo min mogelijk denkprocessen vergen. Zo zei Tom Roach, Award-winning marketing strategist, “Make your brand a no-brainer.”
Neuromarketing is het afgelopen decennium sterk in opkomst geweest.
- Door de fascinatie voor het brein en technologische ontwikkelingen,
- Door ontdekkingen vanuit economische psychologie waarbij blijkt dat men geen rationele beslissingen neemt, maar eerder emotioneel getinte en impulsieve
- Door de verschuiving van prijs-kwaliteit naar experience marketing
Wat is het voordeel van neuromarketing voor mijn bedrijf?
“The trouble with market research is that people don’t think how they feel, they don’t say what they think and don’t do what they say.”, David Ogilvy. Ogilvy is zogenoemd ‘vader van reclame’ en kenmerkt het succes van zijn campagnes toe aan doorgrond onderzoek naar consumentengewoonten. Neuromarketing kan voor veel bedrijven tijdens marktonderzoek een grote rol spelen. Zo kun je een beter beeld krijgen van de markt, het product en hoe de doelgroep hierop kijkt. Wat zijn de verkoopcijfers en klikpatronen? Hoe reageren potentiële klanten verbaal op jouw marketingcommunicatie uitingen? En wat is het psychofysiologische effect? Dit laatste wordt gemeten met verschillende technieken.
De voordelen van Neuromarketing zijn:
- beter inzicht in consumentengedrag
- effectievere marketingcommunicatie
- innovaties, campagnes en concepten beter de markt inbrengen
- effectiever prijsbeleid
- inspelen op het (on)bewuste en positieve psychologische stimulering
Welke verschillende neuromarketing onderzoeksmethodes zijn er?
Tijdens neuro-onderzoek worden verschillende meettechnieken en methoden gebruikt om te kijken naar het gedrag van de consument.
- MRI, waarbij hersenscans worden gemaakt en de reactie te meten is
- EEG, een hersenfilmpje waarbij gekeken wordt naar de hersenactiviteit
- Eyetracking, waarbij wordt gekeken waar men precies naar kijkt bij een bij een bepaalde marketing communicatie uiting
- Hartslagmetingen, wat voor emotie een bepaalde uiting opwekt
Een makkelijke manier om zelf aan de slag te gaan met neuromarketing voor je website of webshop is via Hotjar. Dit is een online software waarbij je kunt zien hoe jouw bezoekers daadwerkelijk je website ervaren. Welke stappen ze doorlopen en waar ze wel en niet lang blijven hangen om te lezen. Indien je interesse hebt in Hotjar, maar deze analyse en rapportage liever wilt uitbesteden aan een marketingprofessional, neem geheel vrijblijvend contact met ons op over de mogelijkheden.
Wil je professionele begeleiding met het gebruik van Hotjar voor jouw website of webshop? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden. Onze marketing- en UX/UI design specialisten helpen je graag verder.
Hoe verhoog je je conversie met (neuro)marketing tactieken?
Voor onze klant, kledingmerk 16.08 wear hebben we onlangs marketing en design advies gegeven op het gebied van Neuromarketing en UX/UI design. We hebben een nieuwe webshop ontworpen met als doel het optimaliseren van de klantreis en vooral: conversie verhogen van de webshop.
Hoe je je conversie gemakkelijk kunt verhogen van jouw webshop? Wij geven een aantal van onze tactieken prijs op basis van neuromarketing en UX/UI design.
- Tactiek 1: Maak het voor de bezoeker zo makkelijk mogelijk. Hoe langer iets duurt of hoe moeilijker iets te vinden of begrijpen is, hoe meer kans dat de bezoeker afgeleid raakt en afhaakt.
- Tactiek 2: Begin altijd eerst met een analyse van de huidige webshop (indien die er al is) en kijk met oog op de doelgroep hoe je die zo goed mogelijk kunt optimaliseren.
- Tactiek 3: Begin stap voor stap vanuit het begin van de customer journey (klant reis) om zo in elke fase op de juiste manier in te spelen en te verbeteren.
Drie neuromarketing trucs die voor meer conversie zorgt op jouw webshop
Voor kledingmerk 16.08 wear hebben we vele toepassingen gedaan om ervoor te zorgen dat er nóg meer mensen nog meer producten zullen afrekenen. We hebben hierbij gekeken naar de diverse fases in de klantreis zoals hierboven vernoemd. Wil je weten welke Neuromarketing geheimen we hebben toegepast voor nog meer conversie van de webshop? We delen er drie, dus lees snel verder.
- Schaarste activeert onbewust ons brein
- Zorg voor ‘kassa koopjes’ voor extra activatie van bijkoopjes
- Creëer vertrouwen gedurende het proces door de bezoeker bewust te maken van het verzend- en retourbeleid
Sparringpartner nodig?
Heb je verder nog vragen over (Neuro)marketing, hoe je het voor jouw bedrijf kunt toepassen en/of wil je sparren met onze marketingspecialist? Onze professionals denken graag met je mee en voor je verder. We helpen je graag, met het vinden van een online oplossing op maat. Bel ons gerust op via 085 0299 110 of stuur een mail naar contact@cherry-marketing.nl
Performance Max campagnes live in Google Ads, dit moet je weten:
Ons team staat klaar om je te helpen
Liever even bellen? Geen probleem!

In deze blog vertellen we je graag meer over een van de nieuwste en grootste toevoegingen aan Google Ads, namelijk Performance Max campagnes. Dit type campagne is sinds December 2021 beschikbaar voor alle gebruikers. Na een uitgebreide test- en bèta fase heeft Google besloten om deze feature uit te rollen. Omdat dit een belangrijke ontwikkeling is op het gebied van Google Ads en wij verwachten dat dit veel impact gaat hebben, hebben we besloten om hier een blog aan te wijden zodat jij in een klap weer op de hoogte bent.
Wat zijn Google Performance Max campagnes?
Performance Max campagnes zijn een grote stap richting volledige automatisering. Het is algemeen bekend dat Google al jarenlang stappen maakt in het optimaliseren van geautomatiseerde processen en strategieën, en dan met name in Google Ads. Een gevolg hiervan is dat geautomatiseerde biedstrategieën op dit moment in de meeste gevallen al beter presteren dan de handmatige.
Performance Max campagnes automatiseren de processen op het gebied van biedstrategieën, targeting, en creatives (tekst-, display- en videoadvertenties). Dit betekent eigenlijk dat jij je doelgroep net zo makkelijk en misschien nog wel beter kunt bereiken dan voorheen, maar met een stuk minder moeite. In onze ogen een win-win situatie.
Wat zijn de voordelen van Google Performance Max campagnes?
Zoals gezegd sturen de Performance Max campagnes op automatisering. Hierdoor is het mogelijk om op een eenvoudige manier jouw klanten te bereiken met jouw product en/of dienst. Bijkomend voordeel hiervan is dat je klanten door de hele funnel mee kan nemen. Met andere woorden, vanaf de eerste interactie tot en met het kopen van een product uit jouw webshop of bijvoorbeeld het aanvragen van een offerte.
In de afgelopen twee jaar is er mede door het coronavirus meer online geadverteerd. Omdat winkels dicht moesten blijven zochten nog meer bedrijven hun heil online. Dit verklaart ook dat het zoekvolume vrijwel gelijk is gebleven in deze periode terwijl de kosten per klik (CPC) alleen maar zijn gestegen. De verwachting is dat het aantal bedrijven dat online adverteert alleen nog maar toe gaat nemen. Hierdoor is het cruciaal dat je jouw klanten op het juiste manier en op het juiste moment weet te bereiken, en dit is precies waar de Performance Max campagnes je bij kunnen helpen.
Hoe stel je een goede Performance Max campagne in?
Ondanks dat het grootste gedeelte van de campagnes geautomatiseerd wordt betekent dit niet dat je zelf helemaal niets meer hoeft te doen. Je kunt Google zelf een voorzetje geven met welke info jij wilt delen. Hieronder hebben we de belangrijkste tips per advertentietype voor je opgesteld:
Tekstadvertenties:
- Gebruik correcte spelling en interpunctie
- Licht belangrijke info als aanbiedingen en acties uit
- Zorg voor onderscheidende kopteksten en beschrijvingsregels, dit bevordert de advertentiescore
Display:
- Gebruik het maximaal aantal toegestane afbeeldingen. Google optimaliseert zelf de advertenties met best presterende afbeeldingen
- Zorg dat je afbeeldingen van hoge kwaliteit zijn
Video:
- Gebruik beeldmateriaal dat aansluit op jouw bedrijf en/of producten. Als je geen beeldmateriaal hebt zal Google slideshows maken van de door jou gebruikte afbeeldingen.
Stel de juiste doelstellingen en verwacht niet direct wonderen
De meest gemaakte fout van bedrijven die beginnen met adverteren is dat zij verwachten dat de resultaten vanaf dag 1 goed zijn. Dat was niet zo met ‘normale’ campagnes, en zal ook met de Performance Max campagnes niet zo zijn. Deze campagnes hebben namelijk net als andere campagnes een leercurve. Wij raden aan om campagnes eerst 4 tot 6 weken te draaien zonder hier al te veel aanpassingen aan te doen. Hierdoor kun je kwalitatieve data verzamelen om vervolgens zinvolle aanpassingen aan je campagnes te kunnen doen.
Mede hierom is het belangrijk om een goede ROAS-doelstelling vast te stellen voordat je een campagne gaat starten. Op basis hiervan zal Performance Max de meest relevante conversies binnen te halen.
Hulp nodig bij Google Ads of meer informatie?
Heb je hulp nodig bij het opzetten van Google Ads campagnes of wil je hier meer informatie over? Neem dan contact met ons op! Ons team staat voor je klaar en helpt je graag om jouw online marketing doelen te realiseren!
Google Analytics onder druk?
Ons team staat klaar om je te helpen
Liever even bellen? Geen probleem!

Als online marketingbureau kunnen we bijna niet meer zonder Google Analytics. Voor degenen die het nog niet weten: Google Analytics is de gratis tool van Google waarmee je het verkeer op je website kunt analyseren. Je kan analyseren waar je bezoekers vandaan komen en wat ze in algemene zin doen op je website. Dit helpt dus enorm wanneer je wilt weten hoe je meer bezoekers naar je website wilt krijgen. Toch staat Google Analytics sinds vorige maand onder druk, omdat ze zouden handelen in strijd met de AVG-regels. Er dreigt zelfs een verbod op Google Analytics te komen. In deze blog vertellen we je wat hier de gevolgen van kunnen zijn, maar ook welke kansen en oplossingen een verbod op Google Analytics bieden.
Waarom wordt Google Analytics verboden?
Voordat we kijken naar de gevolgen is het natuurlijk goed om te weten waarom Google Analytics mogelijk verboden wordt. Zoals gezegd overtreedt het gebruik van Google Analytics de EU-privacywet AVG. Door de AVG heb je als ondernemer verplichtingen bij het verwerken van persoonsgegevens. Jouw klanten, medewerkers en leveranciers moeten weten welke gegevens jij van ze hebt en kunnen voor zichzelf op komen als het gaat om de verwerking van hun gegevens. Je klant kan bijvoorbeeld inzage vragen in opgeslagen data, of een eerder gegeven toestemming intrekken.
In het geval van Google Analytics worden persoonlijke gegevens van websitebezoekers naar de VS gestuurd. Deze gegevens worden niet goed beschermd en kunnen zo bijvoorbeeld bij de Amerikaanse inlichtingendiensten terecht komen zonder jouw toestemming. Google heeft eerder al maatregelen genomen, maar volgens de Europese toezichthouder is dit niet genoeg. Hierom wordt er nu gedreigd met een verbod op Google Analytics.
Wat zijn de gevolgen?
Als eerste is het belangrijk om te vermelden dat het nog geen uitgemaakte zaak is dat Google Analytics daadwerkelijk wordt verboden. De EU en de VS zijn namelijk nog in onderhandeling over een privacy-deal. De EU wil onder meer nieuwe limieten op hoeveel Amerikaanse veiligheidsdiensten bij de data van Europeanen mogen. Ook wil de EU dat Europese burgers de toegang tot hun data in Amerikaanse rechtbanken mogen aanvechten. De VS wil ondertussen ook haast gaan maken, omdat Amerikaanse bedrijven zoals Google last beginnen te krijgen van de tijdelijke standaardovereenkomsten die de datastroom nu gaande houden.
Tevens is het ook de verwachting dat Google zelf in actie gaat komen. De Europese markt is namelijk erg belangrijk voor Google en ze zullen deze markt zeker niet zonder slag of stoot opgeven. Google zal aanpassingen aan de tool moeten doen om toch aan de privacyregels te voldoen. Dit heeft gevolgen voor bedrijven die Analytics gebruiken, omdat er misschien functies weg zullen vallen, of de tool op een andere manier gebruikt moet worden.
Als blijkt dat Google Analytics straks daadwerkelijk verboden wordt, moet er gekeken worden naar alternatieven. Deze zijn er wel, maar zijn tot nu toe veel minder bekend dan Google. Ook zijn de meeste van deze alternatieven ook gevestigd in de VS, wat er toe zou kunnen leiden dat zij vroeg of laat ook in deze zaak betrokken raken.
Wat zijn de kansen?
Een verbod op Google Analytics betekent ook dat er nieuwe kansen komen. Verschillende bedrijven en aanbieders van analyse tools zullen staan te dringen om de positie van Analytics over te nemen. Zoals gezegd zijn er ook zeker alternatieven. Deze alternatieven zorgen ervoor dat je op een andere manier naar de cijfers gaat kijken, omdat je een andere tool gewend bent. Een frisse blik is nooit slecht en kan zorgen voor nieuwe inzichten. Het is dus raadzaam om je alvast te verdiepen in mogelijke alternatieven voor Google Analytics. Zo kun je snel en adequaat handelen als het daadwerkelijk tot een verbod komt, en kom je niet voor verassingen te staan.
Meer informatie? Neem contact op!
Wil je meer informatie over dit onderwerp of heb je hulp nodig bij het instellen van jouw Google Analytics? Neem dan gerust contact met ons op! Wij zullen je zo spoedig mogelijk van een reactie voorzien en kijken graag naar wat Cherry voor jou kan betekenen!
Nieuw: social media trendrapport 2022
Ons team staat klaar om je te helpen
Liever even bellen? Geen probleem!

Jaarlijks voert Research & Consultancy Bureau Newcom een grootschalig landelijk social media trend onderzoek uit. Welke platformen groeien het hardst? Welk platform is populair onder welke doelgroep? En hoe vertaal je dat naar jouw socialmediastrategie? Wij praten je graag bij.
Meer, meer, meer social media
“Ja, maar ik ben me echt wel bewust van mijn social media gebruik”. Bewust of onbewust, wie dacht dat we ons social media gebruik aan het verminderen zijn, heeft het mis. Inzicht in ‘schermtijd’ en diverse ‘timelocks’ vanuit apps zelf houdt ons niet tegen. We zijn social media actiever gaan gebruiken, spenderen meer minuten en gebruiken meer platforms.
Met name de leeftijdsgroep 20-39 jaar oud. Opvallend is dat het dagelijks gebruik onder die doelgroep ook flink is gestegen (+24,3 procent), terwijl er bij de leeftijdsgroep 12-19 jaar oud een kleine daling was. De jonge doelgroep zijn nog wel steeds de grootste groep die dagelijks het meeste tijd spendeert op social media.
De tijd TikT(ok)
We gebruiken steeds meer platformen en steeds langer. Het aantal TikTok-gebruikers groeit het hardst, maar Instagram maakt ook een opvallende sprong. Waar men eerder nog voorspelde dat TikTok de andere socialmediakanalen zou overnemen, blijkt ook Instagram nog goed te groeien. De socialmediatussenstand?
Facebook staat, ondanks de -1% afname, nog steeds op nummer 1 met 10,3 miljoen gebruikers, YouTube op nummer 2 met 9,3 miljoen gebruikers en Instagram op nummer 3 met 6,6 miljoen gebruikers. TikTok groeit heel hard en het is een kwestie van tijd dat ze ook in deze top drie staan als ze zo blijven doorgroeien als nu.
Het dagelijkse social media gebruik daalt bij Facebook en stijgt bij TikTok, YouTube, Snapchat en Instagram. LinkedIn steeg vorig jaar nog, maar lijkt dit jaar gelijk te blijven. Op nummer één met betrekking tot het dagelijks gebruik van de verschillende platformen staat Facebook, gevolgd door Instagram en YouTube. Snapchat staat op nummer vier, maar TikTok zit ze nauw op de hielen.
TikTok groeit, maar is nog niet de grootste
Onder de gebruikers tot 15 jaar lijkt TikTok een plafond te hebben bereikt, maar TikTok blijft groeien onder de andere doelgroepen. Vooral onder de twintigers groeit TikTok sterk door. In de leeftijd van 15-19 jaar zitten de gebruikers vaker op TikTok dan op Instagram en Snapchat.
“Nu TikTok zo groeit, moet ik met mijn bedrijf dan ook zichtbaar zijn op TikTok?”
“Nu TikTok zo groeit, moet ik met mijn bedrijf dan ook zichtbaar zijn op TikTok?”, nee niet per se, en zeker niet zonder enige gedachtegang erachter. Bekijk goed wie jouw doelgroep is en wat zij van jou als bedrijf verwachten en wensen. Als een serieus bedrijf onprofessioneel en onjuist inhaakt op een willekeurige TikTok trend, kan dit gevolgen hebben voor je merkidentiteit en geloofwaardigheid. Dat is zonde van alle tijd en moeite die je hebt besteed aan het maken en plaatsen van de content.
“Maar… hoe meer views, hoe beter toch?”
“Maar… hoe meer views, hoe beter toch?” Meer zichtbaarheid betekent niet direct zinvolle zichtbaarheid. Je kunt je als bedrijf beter focussen op één hoofd platform waar jouw doelgroep zich bevindt en dat aansluit bij jouw marketingcommunicatie doelstellingen. Je bereikt veel meer door goed en sterk jouw branding en marketingcommunicatie door te voeren op dat ene kanaal, dan op alles een beetje. Kwaliteit voor kwantiteit.
Op welk social media platform moet ik met mijn bedrijf zichtbaar zijn?
Als bedrijf focus je je op een bepaalde doelgroep. Om goed zichtbaar te blijven, is het dan ook erg belangrijk om te weten waar je jouw target audience (doelgroep) het beste kunt bereiken.
Op welk platform je het beste content kunt delen, hangt van verschillende elementen af. Zowel jouw eigen product en/of dienst, je marketingcommunicatie doelstellingen, het doel van het gebruiken van het platform en jouw doelgroep en hun beweegredenen. Als we kijken naar het dagelijks gebruik van verschillende doelgroepen zien we dat de doelgroep tot 15 jaar het meest actief op Snapchat en TikTok. De doelgroep in de leeftijd van 15-19 focust zich steeds meer vooral op TikTok. Hierbij adviseren we goed te focussen op het creëren van herkenbare, grappige en/of relevante content met oog op de doelgroep.
Wil je jouw target audience bereiken in de leeftijd van 20 tot en met 24 jaar voor commerciële doeleinden? Zet dan in op Instagram en Tiktok. Om de doelgroep boven de 24 jaar te bereiken, focus je dan op Instagram en automatische doorplaatsing op Facebook. Heeft jouw product en/of dienst een puur zakelijke oogpunt? Vergeet dan vooral LinkedIn ook niet.
Let wel op: de tone-of-voice op LinkedIn is anders dan op de andere socialmediakanalen. Houd hier dus rekening mee bij het delen van jouw content.
Een goed advies voor welk platform je het beste kunt gebruiken, is heel persoonlijk en merk afhankelijk. Vraag dus altijd om professioneel en persoonlijk advies. Bij Cherry Marketing geven we, naast strategie en creatie, ook enkel advies voor optimalisatie.
Benieuwd naar de bronnen en alle cijfers van Newcom?
Download het hier.
Of bestel het verdiepende rapport op https://www.newcom.nl/product/nationale-social-media-onderzoek-verdieping-2022/
Meer weten over de diensten Cherry Marketing en wat we voor jullie organisatie kunnen betekenen? Bel ons gerust op via 085 0299 110 of stuur een mail naar contact@cherry-marketing.nl